Ljus Träna Kampsport logga mot mörk bakgrundTräna Kampsport logga mot mörk bakgrund
Mini logga för Kampsportshoppen knapp
Nu har vi Sveriges bästa priser på Budo Nord produkter 👇

Snabba svar

Träna Kampsport Logga
Träna Kampsport Logga

Snabba svar

Snabba svar om kampsport❓

Här har vi samlat korta svar på de mest ställda frågorna om kampsport

Vad räknas som kampsport?

Det som räknas som kampsport är de sporter som baseras på någon typ av fysisk strid mellan en, två eller fler personer. Du kan läsa vidare om detta i vår artikel - Vad räknas som kampsport?

Är kampsport bra träning?

Ja, kampsport är väldigt bra träning. Dels då alla stilar erbjuder mångsidig träning, men även eftersom att det är så enkelt att anpassa träningen efter olika förutsättningar. Vi beskriver varför på ett djupare lan i vår artikel - Är kampsport bra träning?

Vad är kampsport bra för?

Kampsport är bra då träningen utvecklar fysiska färdigheter såsom styrka, uthållighet, rörlighet och koordination. Du bygger även en självsäkerhet och bokstavligen personlig säkerhet då du lär dig att försvara dig själv.

Är kampsport bra eller dåligt?

Kampsport i sig är bra, det är en mångsidig och bred träningsform för både kropp och hjärna. Däremot kan kampsport utnyttjas för att göra dåliga saker. Detta betyder absolut inte att alla som tränar kampsport gör dåliga saker.

Vilken är den tuffaste kampsporten?

Det är svårt att krona en viss kampsport som "den tuffaste". Däremot brukar man tala om MMA, Thaiboxning och Kyokushin Karate när man diskuterar de tuffaste kampsporterna.

När kan man börja med kampsport?

De flesta klubbarna (beroende på stil) brukar ta in elever från 5-6 år och uppåt.

Är kampsport en sport?

Ja, kampsport är en sport. Men sanningen är att det inte riktigt är så enkelt. Kampsort är nämligen ett paraplybegrepp för en uppsjö av olika sporter. Läs vidare här.

Vad finns det för olika kampsporter

Det finns enormt många kampsporter. De mer populära kampsporterna är bland annat: Karate, Boxning, Brottning, Judo, Taekwondo, Thaiboxning, Kickboxning, Brasiliansk Jiu jitsu och Kung Fu.

Vilken är den äldsta kampsporten?

Det är svårt att säga exakt vilken kampsport som är den äldsta. Men vi vet iallafall att någon form av brottning/grappling var den första typen av kamp och därmed antagligen den första kampsporten.

Har Sverige en egen kampsport?

Ja det har vi. En kampsport som grundades i Sverige av svenskar är Sport jiu-jitsu. Stilen grundades av Ingemar sköld och Richard Carneborn.

Vad är det för skillnad på MMA och Thaiboxning?

MMA och thaiboxning är två separata kampsporter, däremot används en del thaiboxning inom MMA. Den främsta skillnaden mellan MMA och thaiboxning är att man får brottas (grappling) inom MMA, men inte inom thaiboxning. Läs vidare om MMA och thaiboxning för att förstå skillnaderna mellan sporterna bättre.

Är självförsvar olagligt?

Nej, självförsvar är inte olagligt. Nödvärn (självförsvar) behandlas i Brottsbalken, vi har skrivit mer om självförsvar och lagen här.

Vart kan man träna MMA i Sverige?

Det finns massor av klubba som lär ut MMA i Sverige. Lättast är att titta på vår lista över Sveriges MMA-klubbar för att hitta en klubb nära dig.

Är boxning en kampsport?

Ja, boxning är en kampsport. Boxning går ut på att slå sin motståndare samtidigt som man själv undviker att bli träffad av motståndarens slag. Läs vidare om boxning i vår artikel - Vilka kampsporter finns det?