Ljus Träna Kampsport logga mot mörk bakgrundTräna Kampsport logga mot mörk bakgrund
Mini logga för Kampsportshoppen knapp
Nu har vi Sveriges bästa priser på Budo Nord produkter 👇
- Artikel

Vad räknas som kampsport?

Vi är ju rätt säkra på att fotboll och innebandy inte räknas som kampsport. Men när man dyker in i tanken kan det vara svårt att skilja på vilka sporter som räknas som kampsort och vilka som inte räknas som kampsport. I denna artikel guidar vi dig kring vad som räknas som kampsport och inte.

Dela artikeln på LinkedinDela artikeln på LinkedinDela artikeln på Linkedin

Ramverket för att vara en kampsport

Det finns ingen direkt definition av vad en kampsport ska vara för något eller vad den ska innehålla. Men när man pratar om själva begreppet brukar det vara vedertaget att man talar om de kamp-former som innehåller ett sportfokus såsom tävling.

Det lättaste sättet för att uttrycka vad som räknas som kampsport är detta citat: "Begreppet kampsport samlar de sporter som baseras på någon typ av fysisk strid mellan en, två eller fler personer." - från vår artikel, vad är kampsport?

Vad förväxlas ofta med kampsport?

Eftersom att många, även kampsportarna själva, kan ha svårt att skilja på och definiera alla stilar som finns sker det ofta förväxlingar där man antar att andra kamp-former är kampsport. Den vanligaste förväxlingen är mellan kampsport och stridskonst.

Det är vanligt att man benämner stridskonst som kampsport men den stora skillnaden är att stridskonst inte behöver ha tränings- och tävlingselement. Om man ska definiera en större skillnad mellan kampsport och stridskonst är det är kampsport är en idrott med regler.

Olika stridskonster såsom Capoeira och Iaido är i grund och botten inte avsedda som övning inför att tävla. Utan stridskonsterna utövas som estetisk uppvisning eller genom kata. Andra kampsporter innehåller även segment av uppvisning och kata, men detta är inte dess huvudsyfte utan brukar endast vara en komponent för gradering. Kampsporternas huvudfokus ligger fortfarande på tävling eller självförsvar självförsvar.

Känns det klurigt? Kika vidare på vad stridskonst är för något här!

Relaterade stilar -

Lärt dig något nytt?

Kika vidare på fler av våra artiklar, du kanske hittar något mer intressant är lära dig om!
3/19/2024

Vilka olika kampsporter finns det?

4/1/2024

Lär dig äta som en MMA-fighter

3/21/2024

8 Fördelar med att träna självförsvar

4/20/2024

Vad är självförsvar? - Intervju med Johan Viberg

3/30/2024

För Lina Wåglund betyder karaten allt