Ljus Träna Kampsport logga mot mörk bakgrundTräna Kampsport logga mot mörk bakgrund
Mini logga för Kampsportshoppen knapp
Nu har vi Sveriges bästa priser på Budo Nord produkter 👇

Börja Träna thai boxning (Muay Thai)

Ikon - Introduktion Börja träna thaiboxning, muay thai träna kampsport
Ikon - Introduktion Börja träna thaiboxning, muay thai träna kampsport

Börja Träna thai boxning (Muay Thai)

Kort om Thaiboxning

Thai boxning eller Muay thai är en kampsport från Thailand som använder stående slag och spark i samband med olika clinching tekniker. Thai boxningen påminner om många indokinesiska kickboxningsstilar som pradal serey från Kambodja, tomoi från Malaysia, lethwei från Burma och muay Lao från Laos.

Ordet muay i muay thai kommer från sanskrit mavya och betyder "att binda tillsammans". Muay thai syftar på "the art of eight limbs" alltså konsten med åtta lemmar och syftar på slag, sparkar, knän och armbågar, alltså användandet av åtta punkter av kontakt till skillnad från två eller fyra som är vanligt i traditionell boxning eller andra kampsporter. En utövare av thai boxning kallas för nak muay, här i västvärlden kan vi istället kalla det för nak muay farang vilket betdyer utländsk boxare.

Motståndaren med blå thaishorts har blivit svept i ringen under en thaiboxnings match. Varav motståndaren i röda thaishorts står ovanför honom. Börja tävla i thaiboxning.
Nacka dojo

Thai Boxningens Historia

Muay Thai'ns ursprung

Många olika former av kickboxning har länge utövats genom sydöstra Asien. Baserat på kinesiska och indiska kampsporter så kan dessa system härledas tillbaka upp till tusen år. Muay thai utvecklades ur den ännu äldre muay boran (ancient boxing) och var en obeväpnad kampstil för hur de siamesiska soldaterna skulle försvara sig efter att ha förlorat sitt vapen i strid. Vissa tror att muay boran utvecklades ur de siamesiska soldaternas vapenbaserade stridssystem krabi krabong vilket även muay thai fått många influenser ifrån.

Thiboxare hänger upp sing mongkhon efter ett muay thai pass. Börja Träna Thaiboxning (Muay thai)

Vanligtvis kallades dessa sporter endast för muay och var inte bara ett sätt att försvara sig i strid utan blev senare en publiksport där motståndare slogs gentemot varandra på arenor. Dessa muay tävlingar blev så småningom en vanlig del av fester och firanden. Efter ett tag utvecklades sporten från att slåss med knogar till att utövarna började ha hampa rep kring deras händer och underarmar, så kallad muay khat chueak.

1900-talets Thaiboxning

När Chulalongkorn (Rama V) blev kung 1868 så blev det inte bara en gyllene tid för Thailand utan även för thai boxningen. Tack vare kungens personliga intresse i kampsporten så växte muy thaien under fredstid som en form av träning, självförsvar och personlig utveckling. Mästare av muay thai började lära ut thai boxning i läger där studenterna fick mat och skydd. Scouter skickades ut för att anordna tävlingar med andra läger.

Dagens Thaiboxning

En ung thaiboxare (pojke) står svettig i ringen med sin mongkhon på huvudet. Börja träna thaiboxning

Kung Rama VII såg till så att det blev ett regelrätt system för Muay thai. Thailands första boxningsring byggdes 1921 i Suan Kularp. Fighters i Lumpinee Kickboxing Stadium började bära boxningshandskar under träning och mot utlänningar. I inhemska matcher användes fortfarande rep runt händer ändå tills ett dödsfall i ringen och boxningshandskar infördes även här. Under denna tiden så började termen muay thai användes alltmer och den gamla stilen muay boran blev istället en uppvisningsform. Tack vare thai boxningens framgångar i MMA så har de blivit den vanligaste valet för stående fighters även om muay thaien till viss del influerats av kraftfullare västerländska slag.

Förbundsbubblan!

Det officiella förbundet för Muay Thai i Sverige
kallas för SMTF.

Muay thai i populärkultur

Intresset för muay thau i populärkultur har vuxet de senaste decenniet tack vara populariteten av kampsport i film.  Den mest kända thai boxaren är Tony Jaa efter sin roll i Tom-Yum-Gong och Ong Bak filmerna under 2000 talet. Men muay thai har även skildrats av Jean Claude Van Damme i 1989 i filmen Kickboxer och i filmen Chocolate från 2008. Muay thai finns även i teve spelens värld och i manga.

Hitta din nya Thaiboxnings Klubb!

Med hjälp av vår lista över Sveriges thaiboxningsklubbar

Gå till Thaiboxningsklubbar