Ljus Träna Kampsport logga mot mörk bakgrundTräna Kampsport logga mot mörk bakgrund
Mini logga för Kampsportshoppen knapp
Nu har vi Sveriges bästa priser på Budo Nord produkter 👇
- Artikel

Är kampsport bra träning?

Med kampsport i strålkastarljuset får fler och fler upp blicken för den versatila och komplexa träning som olika kampsportsstilar erbjuder. Om du överväger att börja träna kampsport och undrar om det är bra träning är denna artikel för dig.

Dela artikeln på LinkedinDela artikeln på LinkedinDela artikeln på Linkedin

Om man ska kasta sig rakt på det korta svaret är det ja, kampsport är väldigt bra träning. Dels då alla stilar erbjuder mångsidig träning, men även eftersom att det är så enkelt att anpassa träningen efter olika förutsättningar.

Kampsport är generellt väldigt krävande på ett både fysiskt och psykiskt plan. Oavsett om du tränar Brasiliansk Jiu-jitsu eller Taekwondo kommer respektive still se till att du kommer i bra form för att sedan kunna utveckla dina tekniker och färdigheter. Varje stil erbjuder alltså sina utövare en väldigt bred och grundlig träning. Du kommer exempelvis få träna följande segment oavsett vilken stil du väljer: rörlighet, cardio, styrka, reaktionsförmåga och uthållighet.

Du får alltså god och bred träning oberoende av stil, varje stil går även att anpassa så att de passar stora som små. Det mer intressanta är dock hur den stora diversifieringen av kampsportsstilar tillåter utövare att träna vissa segment mer än andra. Exempelvis får man träna väldigt mycket rörlighet inom Karate och Taekwondo varpå man får träna mer uthållighet inom Submission Wrestling och Brasiliansk Jiu-jitsu.

Ytterligare en fördel med kampsport som träningsform är att man, i mer eller mindre alla stilar, faktiskt använder hela kroppen vid träning. Detta gör att du aktiverar många små muskler i kroppen som du vanligtvis inte aktiverar, detta bidrar till ökad styrka och stabilitet. Om du får för dig att pröva på kampsport och märker hur du har träningsverk på massa konstiga ställen dagen därpå så har du kvittot på att dina små muskler i kroppen har fått sig ett rejält träningspass.

Kampsport är generellt sätt väldigt bra träning då träningen erbjuder en blandning av allt (styrka, cardio, uthållighet mm.) för komma i optimal form, vilket ger dig en god fysisk grund att stå på. Vidare kan man utnyttja olika stilar för att träna olika segment extra mycket, här kan du ta fördel av varje stils styrkor genom att mixa lite olika kampsporter. En till fördel med kampsport som träningsform är att man använder hela kroppen, vilket aktiverar små muskler i kroppen som du troligtvis inte aktiverar så mycket annars.

Relaterade stilar -

Lärt dig något nytt?

Kika vidare på fler av våra artiklar, du kanske hittar något mer intressant är lära dig om!
3/19/2024

Vilka olika kampsporter finns det?

4/1/2024

Lär dig äta som en MMA-fighter

3/21/2024

8 Fördelar med att träna självförsvar

4/20/2024

Vad är självförsvar? - Intervju med Johan Viberg

3/30/2024

För Lina Wåglund betyder karaten allt