Ljus Träna Kampsport logga mot mörk bakgrundTräna Kampsport logga mot mörk bakgrund
Mini logga för Kampsportshoppen knapp
Nu har vi Sveriges bästa priser på Budo Nord produkter 👇
- Artikel

Vilka olika kampsporter finns det?

Till skillnad från andra typer av sporter kan det vara väldigt svårt att förstå vilka kampsporter som finns. Olika kampsporter grenar kontinuerligt ut i nya stilar där olika livserfarenheter och filosofier formar nya tekniker och tankesätt. I denna artikel ska vi ge dig en lite bättre uppfattning kring vilka kampsporter som finns, notera dock att vi inte kommer lyckas få med alla kampsporter ;)

Dela artikeln på LinkedinDela artikeln på LinkedinDela artikeln på Linkedin

Topplista på 30+ olika kampsporter

Vi börjar med de vanligaste och mest populära kampsporterna, så jobbar vi oss ner mot mer ovanliga och speciella kampsporter.

1 Karate

Karate är en av världens absolut största kampsporter. Man tränar slag & spark i vita dräkter som kallas gi, det är en kampsport där man håller sig lätt på fötterna och levererar snabba slag och sparkar. Några populära stilar inom karaten är: Kenpo, Shito ryu, Goju ryu, Wado ryu, Kyokushin och Shotokan man skulle nästan kunna likna olika karatestilar med olika smaker på en och samma paj, de är alla baserade på samma grundrecept, men smak och nyans skiljer dem åt. Exempelvis Kyokushin är känt för att vara den tuffast karatestilen.

2 MMA

MMA är världens största åskådar-kampsport. Det är en hybridkampsport vilket innebär att MMA består av en blandning av flera olika kampsporter. Man tränar med handskar och benskydd, ofta med tighta kläder eller utan tröja/med topp. Som proffs MMA fighter tävlar man i en bur (oktagon) utan benskydd, man har alltså endast handskar, tandskydd och susp (killar) på sig. Sporten har växt sig enorm tack vare MMA-organistionen UFC. MMA:n brukar delas in i två delar: stående game, alltså slag och spark samt liggande game, alltså grappling och brottning. MMA är känt för att vara väldigt brutalt då det finns väldigt få regler som begränsar utövarna.

3 Thaiboxning

Thaiboxning är känt för sin brutala och råa miljö. Det är en stående kampsport som tillåter slag, spark, knän och armbågar. Man kan även svepa varandra. Kampsporten utövas med handskar och benskydd, proffsen tävlar endast med handskar, tandskydd och susp (killar). Denna kampsport handlar mycket om att ta emot slag och sparkar istället för att flytta på sig vilket gjort att man härdar kroppen väldigt mycket.

4 Taekwondo

Taekwondo är också en stående kampsport, här lägger man enormt fokus på sparkar. Kampsporten delas upp i två delar, WTF och ITF Taekwondo. Inom WTF Taekwondo sparkar man endast, slag är alltså inte tillåtet. Tack vare det stora fokuset på sparkar lägger man mycket tid på rörlighet under träningen. Sporten utövas i dräkt (gi) och man tränar ofta med vadderade västar och hjälm.

5 Judo

Judo går ut på att bryta sin motståndares balans och tvinga ner denne på sin rygg. Man tränar Judo i dräkter (gi) och det är en olympisk sport. Kampsporten tillåter inte slag eller sparkar men tillåter grepp för att man ska kunna bryta varandras balans. När man bryter sin motståndares balans kastar man denne. När man har kastat sin motståndare får man poäng beroende på om man lyckas få ner motståndaren på rygg, man kan även genomföra ledlås och strypningar efter kastet för att få sin motståndare att ge upp.

6 BJJ

BJJ är en förkortning för Brasiliansk Jiu-jitsu. Den brasilianska kampsporten går ut på att strypa eller genomföra ledlås på sin motståndare tills denne ger upp eller somnar (strypning). Det är en väldigt teknisk kampsport som handlar om att brotta ner sin motståndare och använda olika system samt grepp för att ta sig till fördelaktiga positioner. Man tränar BJJ i dräkt (gi), under tävling är susp inte tillåtet då man kan göra illa sig via den. BJJ är en typ av grappling.

7 Boxning

Boxning är en klassisk kampsport som nästan alla känner till. Inom boxning är endast slag tillåtna och man tränar samt tävlar endast med handskar och tandskydd. Kampsporten går ut på att akta sig för sin motståndares slag och samtidigt kontra med egna slag. Boxning är en av de största åskådarsporterna och var den absolut största åskådarsporten innan MMA:n tog rampljuset. Boxningsvärlden har producerat många välkända namn såsom Muhammad Ali, Mike Tyson och Floyd Mayweather.

8 Brottning

9 Kickboxning

10 Kung Fu

11 Submission Wrestling

12 Sport Ju-jutsu

13 Aikido

14 Ju-jutsu Kai

15 Krav Maga

16 Eskrima

17 Iaido

18 Capoeria

19 Defendo

20 Taido

21 Sambo

22 Taido

23 Sumo

24 Hapkido

25 Systema

26 Ninjutsu

27 Kobudo

28 Bujinkan

29 Jodo

30 Choy Lee Fut

31 Jeet Kune Do

32 The Chuck Norris System

33 Tang Soo Do

Beskrivningar för kampsporterna i listan fylls på kontinuerligt, har du en bra beskrivning? Dela den gärna med oss på info@tranakampsport.se

Relaterade stilar -

Lärt dig något nytt?

Kika vidare på fler av våra artiklar, du kanske hittar något mer intressant är lära dig om!
3/20/2024

Charlie - Apan som tränade karate

3/17/2024

Hur kom Tom Hardy (Venom) igång med BJJ?

3/25/2024

Gå ner i vikt med hjälp av kampsport

3/16/2024

3 Saker du inte visste om Chuck Norris

3/15/2024

Vad är skillnaden mellan judo och karate?