Ljus Träna Kampsport logga mot mörk bakgrundTräna Kampsport logga mot mörk bakgrund
Mini logga för Kampsportshoppen knapp
Nu har vi Sveriges bästa priser på Budo Nord produkter 👇

Börja Träna Defendo

Ikon Krav Maga - Introduktion börja träna Krav maga
Ikon Krav Maga - Introduktion börja träna Krav maga

Börja Träna Defendo

Defendon's Historia

Defendo utvecklades av W. E. Fairbairn i början på 1900-talet i Shanghai i Kina. Fairbairn som var brittisk militär gick med i Shanghais polisväsen, SMP 1907. Alla ärr och skador på hans kropp vittnar om otaliga incidenter med vapen och hundratals brutala slagsmål och överfall. Det var under den perioden som Fairbairn insåg att det behövdes ett realistiskt och effektivt självförsvarssystem.

Under ett av hans vanliga patrulluppdrag i Shanghais ”Red Light District” blev han överfallen av en grupp Tong-medlemmar. Tong-gruppens ökända yxmän, legendariska för sin brutalitet och dödliga attacker, övermannade Fairbairn och lämnade honom svårt skadad att dö.

Defendo Logga

Han överlevde dock men låg lång tid under vård. Han fick senare utbildning hos Professor Okada, en japansk Jiu-jitsu expert som förutom sin verksamhet i Shanghai var personlig instruktör hos kejsaren i Japan. Beslutsam att aldrig någonsin utstå det som hade hänt honom ägnade han sig totalt åt att lära sig självförsvar. Han tränade för Okada och blev även mästare under Tsai Ching Tung i kinesisk stridskonst. Senare sökte han in till Kodokan Judo University i Tokyo där han sedermera fick andra gradens svarta bälte under Jigoro Kano.

Erfarenheterna han fått av alla verkliga händelser han hade varit med om och kunskaperna han fått av träningen sattes ihop och utvecklades till ett eget försvarssystem Han kallade systemet för Defendu och det lärde han ut till poliskåren i Shanghai.

Under andra världskriget rekryterades Fairbairn av Brittiska Secret Service för att träna och lära ut närstrid, Close Combat Fighting till de allierades styrkor. Detta skedde på det beryktade Camp-X i Kanada. Defendo utvecklades senare till ett civilt självförsvar, Scientific Self-defence och heter idag Defendo.

Defendo Idag

Defendon utvecklades senare av Jyrki Saario till Scandinavian Defendo som tränas i Defendo Alliance organisationen. Defendo är förmodligen världens mest beprövade ”combat” system och det system som andra CQB-system jämförs mot. Det finns andra självförsvars- och närstridssystem som liknar och som tagit mycket från Defendon, men Defendon kan nog sägas vara det första moderna självförsvarssystemet.

Bara effektiva tekniker som fungerar i praktiken ingår i Defendo, allt onödigt eller osäkert har gallrats bort. Scandinavian Defendo är ett uppskattat och realistiskt självförsvarssystem, som anses höra till de bästa i världen. Defendo är explosivt och verklighetstroget. Teknikerna syftar till att kunna försvara sig mot en eller flera angripare både med och utan vapen.
Man tränar även mycket på taktiskt tänkande i stressade situationer. Du tränar dessutom kondition, styrka, koordination och smidighet.

Defendon's Principer

Defendos tanke är att fokusera på ett mindre antal tekniker vilket resulterar i att det blir lättare att lära in dessa under träningspassen samt lättare att använda dem i skarpa situationer.

Det är bättre att träna 100 tekniker 1000 gånger än att träna 1000 tekniker 100 gånger. I verkliga livet finns inga standardsituationer, ingen situation är helt lik den andra. Därför har Defendon fokuserat på de effektiva teknikerna som i verkliga situationer har visat sig bäst och naturligtvis dom som görs intuitivt, kroppen och sinnet har ett naturligt och reflexmässigt sätt att försvara sig.

Det har Defendon använt och utvecklat. Sitter grundteknikerna, vilket är det viktigaste, så kan man som vi säger, ”plocka ur verktygslådan” sen. Ett bra självförsvarssystem måste vara flexibelt och anpassningsbart. Man måste ha i åtanke att det är självförsvar det är frågan om, det är du som blir attackerad, överfallen och det är ditt liv och din hälsa som står på spel. Det är ingen som skall spela hjälte eller macho, det gäller att klara sig från en situation.

Kan man springa därifrån så kan det många gånger vara det bästa, men i många fall finns inte det alternativet. Angriparna kan vara flera och i dagens samhälle är det väldigt vanligt med vapen och då kan Defendoteknikerna vara det som skiljer mellan tragiska och onödiga händelser mot att kunna värja och klara sig.

I Defendon tränar vi blockeringar, slag, handtekniker, sparkar, olika lås och fasthållningar, avväpning, vi lär oss känsliga punkter, taktiskt tänkande och strategier mm mm. Vi tränar på scenarie- och stressövningar så att man verkligen får improvisera och känna på när allt inte är tillrättalagt. I träningarna ingår även sparring, allt från boxning till MMA så att man får lite känsla för fighting och närstrid. Det känns onödigt att specifikt definiera alla slag och sparkar etc som ingår i träningarna, det är slutresultatet som är det viktiga!

Gradering inom Defendo

Hard Target

Är den första av sex nivåer. På nybörjarnivån lär du dig inte bara allt det viktigaste för att kunna försvara dig själv, utan får också en ”ge aldrig upp”-attityd. Den gör dig till en HARD TARGET för våld och annan kriminalitet. Träningen är fysisk och rolig och genomförs i en miljö som är trygg för Defendo-utövarna.

Combat Tech

Är de tre följande nivåerna. Nivåerna är mycket teknikbaserade, och målet är att snabbt lära in teknikerna för att uppnå en fungerande självförsvarskompetens och förmåga att kontrollera en stark och skicklig motståndare. På dessa nivåer bygger du ut den grund som skapades på HARD TARGET–nivån, och förstärker din ”ge aldrig upp”-attityd genom fysisk och mental träning.

S.T.A.R

Är de två högsta nivåerna. På dessa nivåer lär du dig att försvara dig själv mot angrepp med vapen. Du lär dig också scenarioträning för att finslipa dina färdigheter. Det här är ett högststående program som ger dig en mycket hög kompetensnivå och förmåga att förstå vilken självförsvarssituation som helst

It is NOT a Martial-Art,
it is NOT a Sport,
it is NOT for amusement
it is NOT for recreation!
IT'S FOR SURVIVAL!

It is the DEFENDO method!

Hitta din nya Defendoklubb!

Med hjälp av vår lista över Defendoklubbar

Gå till Defendoklubbar