Ljus Träna Kampsport logga mot mörk bakgrundTräna Kampsport logga mot mörk bakgrund
Mini logga för Kampsportshoppen knapp
Nu har vi Sveriges bästa priser på Budo Nord produkter 👇

Kost & Kosttilskott för Kampsportare

Ikon Kampsportsutrustning - Introduktion kampsportsutrustning
Ikon Kampsportsutrustning - Introduktion kampsportsutrustning

Kost & Kosttillskott till Kampsportare

Kost & Kosttillskott

Även om olika kampsporter är väldigt skilt i fråga om krav på prestation beroende på stil så finns det ändå många likheter som vi tar vara på i denna artikeln.

Som en kampsportare behöver du generellt sett ha en god aerob kapacitet för att kunna vara aktiv under lågintensiva perioder  som under en avvaktande situation i en boxningsmatch eller en stillestånd i grappling. Detta ska sedan kombineras med att snabbt kunna attackera och göra slag och sparkkombinationer eller explodera och slänga av motståndaren. Dessa explosiva tillslags varar oftast kanske i någonstans mellan 5-10 sekunder och upprepas därefter efter en kort vila. Detta ställer då även krav på en god anaerob kapacitet och sprintuthållighet i likhet mellan den som en 400 meters löpare är i behov av.

The butcher från Swedish supplements, vit bruk med röd text. Introduktion Kost & Kosttillskott för kampsportare

För att en kampsportare ska kunna utnyttja en maximal kraftutveckling t.ex. vid slag, sparkar och brottning så krävs det så hög relativ styrka som möjligt. En bra kroppssammansättning främjar detta vilket sätter muskeltillväxt och fettförbränning till två viktiga aspekter. Därför kan det vara bra att köpa kosttillskott.

Mycket kolhydrater för kampsportare

Idrotter som kräver intervallträning som kampsport är ett praktexempel på kräver ett högt intag av kolhydrater av en mängd olika anledningar. Vid hög intensiva aktiviteter som sparring och tävling så används främst kolhydrater som bränsle eftersom nedbrytningen av kolhydrater ger mer bränsle snabbare än vad fett och protein gör.

Om du tvingar dina muskler att förlita sig på fett och protein som energi i brist på kolhydrater kommer du tvingas dra ner intensiteten på dina träningspass. Ska du genomföra ett träningspass som varar längre än 90 minuter kan du därför även gynnas av ett tillskott på kolhydrater även under passet för att öka tillgången på energi och optimera vätskeupptaget från mag-tarmkanalen.

Kost efter Träningspasset

I dina muskler lagras kolhydrater i forma av glykogen. Denna mängd kolhydrater är begränsad och det gör det viktigt att du tillför kolhydrater hela tiden. Detta blir ännu viktigare efter träningar och matcher då dina glykogenlager är tömda och behöver fyllas på så fort som möjligt.

Fett och fibrer gör att aktiviteten i din magtarm minskar vilket  gör att snabba kolhydrater gärna i flytande form är bäst efter träningspass. Särskilt om du ska ha flera matcher eller träningspass på en dag. Då kommer du inte ha en chans att fylla på dina glykogenlager utan tillförande av snabba kolhydrater.

Efter intensiv träning som kampsport så ökar nivåerna av stresshormonet kortisol. Det får två negativa effekter, dels bryter det ner muskelmassa samtidigt som det hämmar immunförsvaret. Genom att tillföra snabba kolhydrater så kan man minska de negativa effekterna av kortisolet. Om du någon gång blivit sjuk efter ett hårt träningspass kan kortisolet vara orsaken.  Därför är det inte bra att välja bort kolhydraterna efter träning.

Gainer för återhämtning efter kampsport

Budo-Nord Blackline Giant Gainer. Kosttillskott för kampsportare

Efter ett hårt träningspass bör du även tillföra protein i samband med kolhydraterna. Protein gynnar din muskeltillväxt men kommer framförallt att minska din muskelförlust. En enkel lösning är en gainer direkt efter passet som både innehållet kolhydrater och protein.

Gainer

Kost efter Träningspasset

Protein består av aminosyror. Det är bara några av alla aminosyror som är essentiella eftersom vi inte kan bilda dessa själv. Dessa essentiella aminosyror (EAA) krävs för stimulering av muskeltillväxten. De tre grenade aminosyrorna som finns i BCAA har även visat sig direkt initiera muskeluppbyggnad och även minska träningsvärk.

Det finns flera fördelar med att ta aminosyror i fri form då det sker ett snabbare upptag och kan enkelt tas under träningspasset för att minska muskelnedbrytningen.  5-10 gram EAA eller BCAA motsvarar 25 gram protein i anabol effekt vilket gör att du även får i dig mindre antal kalorier.

Grenade aminosyror

BCAA Swedish supplements aminosyror

PWO och Kampsport

Black Line Nutrition PWO, Pre-workout

Det är viktigt att vara riktigt taggad när du åker och tränar kampsport och ibland kan det vara svårt att frammana den känslan på egen hand men då kan en bra PWO eller PreWorkout hjälpa till. En PWO tar du innan träningen vars syfte är att öka prestationen och motivationen under passet. PWO:n innehåller vanligtvis beta-alanin, kreatin, arginin och koffein.

Hitta PWO här

Beta alanin för kampsportare

Ämnen i PWO:n som beta alanin kommer att hjälpa dig när mjölksyran kommer och en pH-sänkning i kroppen sker. I kroppen finns ett ämne som heter karmosin och förhindrar denna pH-sänkning, men utan tillgång på beta-alanin så går inte det. För att kunna hålla en hög intensitet så behöver du beta alanin.

Beta alanin

Kreatin för kampsportare

Ämnen i PWO:n som beta alanin kommer att hjälpa dig när mjölksyran kommer och en pH-sänkning i kroppen sker. I kroppen finns ett ämne som heter karmosin och förhindrar denna pH-sänkning, men utan tillgång på beta-alanin så går inte det. För att kunna hålla en hög intensitet så behöver du beta alanin.

Kreatin

Arginin för kampsportare

Arginin har två fördelar för kampsportare, dels ökar det tillväxthormon vilket gör att du kan träna hårdare och öka fettförbränningen samtidigt som det vidgar dina blodkärl och därmed blodflödet till dina muskler.

Koffein för kampsportare

Koffeinpiller från Budo & Fitness. En svart liten burk med vit text

Koffein är ett vanligt tillskott för att få extra energi och motivation och används av miljontals människor som en uppiggande effekt.

Koffein