Ljus Träna Kampsport logga mot mörk bakgrundTräna Kampsport logga mot mörk bakgrund
Mini logga för Kampsportshoppen knapp
Nu har vi Sveriges bästa priser på Budo Nord produkter 👇

Börja Träna Boxning

Ikon Boxning - Träna Kampsport börja träna boxning
Ikon Boxning - Träna Kampsport börja träna boxning

Börja Träna Boxning

Kort om Boxning

Boxning är en typisk slagsport där två tävlande försöker träffa varandra med slag. Boxning är en av de äldsta sporterna och var liksom brottningen en självklar del av de antika Olympiska spelen. Den moderna boxningen föddes ur de så kallade Quensberryreglerna som kom till grund 1867. Reglerna är i stor detsamma, exempelvis får man inte sparkas som boxare.

Det finns dock ett undantag, det är att man i dagens boxning boxas med handskar. Denna stora skillnad har även tagit med sig mindre regler på köpet, såsom att man inte får ta av sig handskarna under matchen.

Boxningens Historia

Boxning med handskar introducerades på slutet av 1800-talet. På den tiden hölls matcherna igång till den ena boxaren blev knockad eller gav upp. 15-rondsmatcher för proffsen infördes på slutet av 1920-talet. Sedan slutet av 1980-talet ändrades dock det maximala antalet ronder till 12 för en match.

Boxningens historia Träna Kampsport - Bild på Muhammad Ali som slår sin motståndare i ansiktet

Från slutet av 1960-talet har proffsboxningen blivit allt mer rörig världen runt då fler och fler förbund dyker upp och en hel hop av olika viktklasser gör det svårt att utse vem som är den egentlige världsmästaren. Tidningen The Ring Magazine brukar utse en mästare i respektive viktklass som brukar anses som den ”riktige” mästaren. Amatörboxningen håller sig däremot mer simpel med ett förbund på global nivå. Även damboxningen har vuxit på senare år, då med ronder om 2 istället för 3 minuter.

Förbundsbubblan!

Det officiella förbundet för Boxning i Sverige
kallas för Svenska Boxningsförbundet.

Träna Boxning

Boxercise kommer från ihopslagningen av engelskan boxing och exercise och syftar till den träning som utförs av boxarna där man parvis arbetar med handskar och mittsar. I den formen av träning görs inga slag mot personerna i fråga utan man övar in olika slagkombinationer eller arbetar på försvar och att hålla upp guarden. I sparring så tränar man däremot emot varandra där det går ut att slå sin motståndare, men endast i träningssyfte och inte för att knocka denne. Du utövar då ofta vad som kallas för semikontakt, man tar inte i fullt ut i slagen alternativt bara markerar vissa slag hur de kunde träffat. Detta för att inte skada sin träningspartner under träning.

Tränar du redan boxning och vill börja tävla? Läs då mer om att börja tävla i boxning genom att klicka här!

Olika typer av slag i Boxning

Rak vänster/Jabb = Ett snabbt, effektivt, avståndsmätande och markerande slag med främre hand (vänster hand är främre för den vanlige boxaren)

Rak höger = Ska vara snabbt och explosivt. Kommer som regel direkt efter jabben. Kroppsvikten flyttas över till främre foten då slaget når sitt mål. Detta är det hårda slaget av de två.

Högerkrok/Right Hook och Vänsterkrok/Left Hook = Svingande hårt slag mot huvud eller kropp, långsammare än jabben.

Höger uppercut och Vänster uppercut = Underifrån upp mot huvud eller kropp.

Hitta din nya Boxningsklubb!

Med hjälp av vår lista över Sveriges Boxningsklubbar

Gå till Boxningsklubbar