Ljus Träna Kampsport logga mot mörk bakgrundTräna Kampsport logga mot mörk bakgrund
Mini logga för Kampsportshoppen knapp
Nu har vi Sveriges bästa priser på Budo Nord produkter 👇

Shito Ryu

Ikon Karate - Introduktion till börja träna karate sektionen.
Ikon Karate - Introduktion till börja träna karate sektionen.

Shito Ryu

Shito Ryu - En stil inom Karate

Shito Ryu logga. Träna Kampsport

Vad är Shito Ryu?

Shitō-Ryū är en av världens fyra stora karateskolor. Denna skola har inslag av de båda grundstilarna Naha-te och Shuri-te via sina närmast föregångna stilar Shōrin-ryū och Shōrei-ryū. Shitō-Ryū grundades 1931 av Mabuni Kenwa.

Shito Ryu's Historia

1929 hade Mabuni flyttat till Osaka på fastlandet för att bli heltids karateinstruktör inom en skola som han till slut gav namnet Shitō-ryū. Med det namnet hedrade han sina två huvudtränare, Itosu Ankō och Higashionna Kanryō genom att kombinera det första kanjitecknet i varderas familjenamn, Ito (=tråd) och Higashi (=öster), vilka därigenom fick sina kinesiska läsningar. Shi respektive . Ryū betyder ungefär 'skola', 'stil' eller 'strömning'.

Itosu hade lärt Mabuni Shuri-te och Higashionna lärde honom Naha-te. Han fick hjälp att öppna att antal Shitō-ryū dōjōer i Osaka-området. Även i dag hittar man den största ansamlingen av Shitō-ryū utövare i Japan i och kring Osaka.

Karate har lärts ut utanför Japan i nästan 40 år, och exporterades till resten av världen med dess organisatoriska och stilmässiga bakgrund. Nu har de olika karateskolorna blivit kända bland utövare jorden runt.

Av alla traditionella karateskolor såsom Shōrin-ryū, shōtōkan, Gōjū-Ryū, Wadō-Ryū och Shitō-Ryū, framstår Shitō-Ryū som mest svårplacerad med sina många inflytelser. Shitō-ryū är en kombination av äldre stilar och ett försök att förena dessa olika karatens rötter. Ett flertal av dess ledande utövare, som till exempel Fumio Demura och Teryo Hayashi, är kända över hela världen. Shitō-Ryū har oftast beskrivits som en blandning av Shōtōkan och Gōjū-Ryū.

En Bild på Mabuni Kenwa, grundaren av Shito Ryu. Han står i en karate stance. Träna karate

Vad är speciellt med Shito Ryu?

Shitō-ryū innehåller mycket fysisk styrka och låga kraftfulla ställningarna, något som utmärks i stilar som utgår från Shuri-te och Shōrin-ryū. Stilen (Shitō-ryū) har även cirkulära rörelser i åtta riktningar, jobbar med andningskraft samt har hårda och mjuka egenskaper från Naha-te och Tomari-te stilar, till exempel Gōjū-Ryū. Shitō-ryū är extremt snabb, men kan ändå vara konstnärlig och kraftfull.

Det är också känt att lärarna inom skolan har använt kator från många källor på Okinawa. Tyvärr säger en sådan beskrivning inte mer om vad Shitō-Ryū egentligen är, annat än att den är rik på kator. Klart är dock att Shitō-Ryū, tillsammans med Gojū-Ryū, Wadō-Ryū och Shōtōkan, är en av de fyra stora skolorna i Japan.

Teknisk sett liknar de flesta Shitō-Ryū varianter varandra. Det finns dock en del skillnader i katorna mellan olika grupper, troligtvis beroende på när de lärdes ut av Mabuni samt elevernas personligheter. Oavsett vilken grupp det gäller, ser de flesta Shitō-Ryū kator ut som Shōrin-ryū, en lång linjär skola. De Naha-Te kata som utförs av Shitō-Ryū utövare är utförda på ett lättare, mer linjärt och längre sätt än till exempel Gōjū-Ryū.

Shitō-Ryū har aldrig glömt sina rötter på Okinawa, när det gäller kobujutsu (hanterande av vapen). Medan Mabuni tränade under vapenexperter som till exempel Arakaki, lärde många av dagens Shitō-Ryū lärare den mesta av sin kobujutsu från Taira Shinken, (Ryūkyū Kabudō Hōzon Shinkōkai) mannen som är ansvarig för att popularisera kobujutsu under en tid då intresset i denna speciella Okinawakonst var som lägst. Det verkar som Shitō-Ryū är den stil som mest tog till sig Tairas teknik. Instruktörer som till exempel Sakagami, Demura, Hayashi, Kuniba och Kenei Mabuni tränade alla med Taira under olika tillfällen.

Träna Shito Ryu

Shitō-ryū formaliserar och betonar fem regler för försvar, som utvecklades av Mabuni Kenwa och har i vissa stilar, exemplvis Kuniba-kai, formaliserats till en grundläggande kata, som novisen först kommer i kontakt med. Den är känd som GoHō no Uke  eller Uke no go Gensoku och Uke no go Genri.

Rakka betyder "fallande kronblad": Konsten att blockera med en sådan kraft och precision att fullständigt förstöra motståndarens attackerande rörelse. Exempel på rakka är de mest kända blockeringarna, som gedan-barai eller soto-uke.

Ryūsui betyder"rinnande vatten": Konsten att flyta runt angriparens rörelse och genom den med mjuka blockeringar. Exempel är nagashi-uke och osae-uke.
Kusshin betyder "elasticitet": Detta är konsten att studsa tillbaka och samtidigt lagra energi genom att rekylera från motståndarens attack, ändra eller sänka ställning, tachi, enbart för att omedelbart varva ur till motattack. Klassiska exemplen är tachi-övergångarna zenkutsu-dachi  till kōkutsu-dachi  och moto-dachi  till nekoashi-dachi.
Ten'i
betyder "transponering"
:Ten'i är att utnyttja samtliga åtta rörelseriktningarna, viktigast av allt att skutta bort från attacklinjen.Hangeki  betyder "motattack": Ett hangeki-försvar är en attack, som samtidigt avböjer motståndarens attack, innan den kan nå försvararen. Exempel på detta är olika typer av tsuki-uke, inklusive yama-tsuki.

Shitō-Ryū lägger stor vikt vid träning på de många övriga kata i systemen samt på deras tillämpningar (användning av tekniker från kator). I många Shitō-Ryū grupper finns mellan 40 – 60 olika kator, ingen annan stil har så många kator. Detta beror på Mabunis stora kärlek till kata och att han tränade med så många mästare. Moderna Shitō-Ryū stilar har kommit att lägga allt mer vikt vid kumite. Shitō-ryū betonar hastighet och att sparringen i allmänhet initieras från en högre, mer upprätt hållning än den Shōtōkan förordar. Å andra sidan eftersom skolan har så många kator, ägnas mycket tid åt att finslipa någon av alla dessa former.

Stilar som växt fram ur Shito Ryu

Inom Shitō-ryū uppstod ett flertal andra stilar efter Mabuni Kenwas död, dels för att en grundares frånfälle typiskt leder till dispyter om vem som ska efterträda denne som ledare för en viss skola, dels därför att många framstående karatelärare väljer att modifiera stilen, så att det därigenom skapas nya grenar. Bland det stora antalet existerande sådana grenar av Shitō-ryū återfinns några av skandinaviskt intresse:

- Seishin-kai
- Kuniba-kai
- Japan Karatedō Hayashi-ha Shitōryūkai
- Japan Karate-dō Inoue-ha Shitō-ryū Keishin-kai
- Shūkōkai
- Sanshin-kan

Hitta din nya Karateklubb!

Med hjälp av vår lista över Sveriges Shito Ryu klubbar

Gå till Shito Ryu klubbar