Ljus Träna Kampsport logga mot mörk bakgrundTräna Kampsport logga mot mörk bakgrund
Mini logga för Kampsportshoppen knapp
Nu har vi Sveriges bästa priser på Budo Nord produkter 👇

Varför ska Barn Träna Kampsport?

Ikon Träna Kampsport
Ikon Träna Kampsport

Varför ska Barn Träna Kampsport?

Varför ska Barn träna kampsport?

I en kultur som verkar glorifiera våld i allt från musik till tv-spel, tv-program och på idrottsarenor, så kan det ibland verka skrämmande att skicka sina barn till en kampsportsträning. Medan actionfilmer verkar vara fylld till bredden med våldsamma scener och blodiga skador så kan det verka märkligt att just denna typ av träning är ett sätt att motverka och förebygga våldsamt beteende. Vi ger dig 10 anledningar till varför du borde låta dina barn träna kampsport!

1. Det Främjar självdiciplin

En av de centrala principerna i alla former av kampsport är ett absolut fokus på självdisciplin. Barn är så vana vid att få omedelbar bekräftelse, så lektioner som innehåller självbehärskning och disciplin är inte alltid lätt att lyckas med. Inom kampsporten påminner vi ständigt våra elever om hur viktigt självbehärskning och disciplin är, det blir en naturlig del av vår miljö.

2. Det utvecklar sociala förmågor

Barn som inte känner sig bekväma i sociala situationer får det lättare att lära känna nya människor och skapa nya vänner, när de är i ett rum fyllt med jämnåriga som delar samma intresse och där ALLA är lika mycket värda. Träningsformen och kraven på samarbete, respekt och tålamod bygger också starkare relationer mellan eleverna och skapar en trevlig sammanhållning.

3. Barnen håller sig fysiskt aktiva

Att t.ex. begränsa TV- tid är en bra idé när det gäller att få barnen ur soffan och uppmuntra dem att vara mer aktiva, till en viss gräns. Fysisk aktivitet är inte bara stimulerande under tiden man utför den, utan tillgodoser även vissa andra sinnen som gör att vila och lugn uppskattas mer. Att träna skapar ett tryggt lugn och gör att barnen lär sig koppla av på ett sunt och hälsosamt sätt.

4. Att lära sig sätta upp egna mål

Bild på en utövare som sitter och mediterar, bilden är tagen uppifrån så att man ser händerna benen och bröstet uppifrån.

och uppnå dem - De flesta former av kampsporter har ett belöningssystem med färgade bälten som symboliserar hur långt eleven nått på sin resa genom kampsporten. När barnen strävar emot varje nytt bälte lär de sig värdet av att sätta och nå sina mål genom målmedveten planering och hängivenhet.

5. Det ger ökad självkänsla

Stärkt självförtroende kommer i takt med att barnen inser sin egen förmåga och ser sin egen utveckling Era barns självkänsla kommer att få ett uppsving med varje nytt steg de tar. För varje bälte höjer man själv kraven i takt med att man utvecklas. Barn som kämpar med sitt dåliga självförtroende brukar bli mer självsäkra allt eftersom tiden går och de vågar tro på sin egen förmåga.

6. De lär sig om respekt

Alla typer av kampsport kräver att ditt barn visar sina instruktörer, sina kamrater och stilen de tränar respekt. Ett av problemen bland barn i skolan är att det ofta saknas respekt för auktoriteter, vuxna eller andra betydande figurer.

När de kommer till sin kampsportsträning kommer ditt barn snart lära sig att det lönar sig att respektera sin omgivning, och att det skapar en trivsam miljö där alla behandlas väl.

Två capoeira utövare som slåss och dansar med en folkmassa runtomkring som publik

7. Icke våldsam ideologi

Bilden av att kampsport främjar våldsamt beteende kommer från tv och filmer och djupt rotade fördomar. I själva verket är i princip all typ av kampsport defensiva stilar som alltid har som utgångspunkt att förebygga och undvika våld. Tryggheten i att träna försvar och tekniker som skyddar sitt eget liv skapar färdigheter som gör att de flesta lyckas undvika våldsamma konflikter genom sitt lugn och sitt självförtroende.

8. Ökar förmågan att lyssna

För att bemästra de färdigheter som lärs ut och för att avancera framåt mot nya färger på sitt bälte så kommer barnen snart lära sig att lyssna. Att lyssna noga på varje instruktion är en av de viktigaste delarna på träningen, och man upptäcker snart de positiva effekterna av att ”hänga med”.

9. Utvecklar samarbetsförmågan

Ett band som spelar till Capoeira. Här ser man ett fleratal av personerna på bilden ha en varsin berimbau

Oavsett om man skall krossa brädor för att få ett nytt bälte eller om man tränar sparring mot en träningskamrat så bygger träningen på att samarbeta med sina kamrater och sin instruktör.

Det finns ytterst få saker som barnen gör under sin kampsportsträning som de kan göra på egen hand. Att arbeta tillsammans för att lära sig nya saker och uppnå mål är en viktig del av den personliga utvecklingen.

10. Förbättrar barnens livsstil

Fördelarna med kampsportsträning slutar inte i dojon. Uppsvinget i självförtroende, den ökade konditionen och samarbetsförmågan kommer också att hjälpa barnen att navigera bland de akademiska och sociala aspekterna av skolan. De kommer att påverka deras beteende hemma och ha ett övervägande gott inflytande på dem under sin personliga utveckling.

Tvekar du fortfarande?

Om du fortfarande orolig för att uppmuntra våldsamma tendenser eller lära ditt barn att slåss, då kan det vara bra att besöka några dojos/klubbar nära där du bor. Tala med instruktörer, medlemmar och andra föräldrar för att få en uppfattning om hur saker och ting fungerar. Vänta med att bilda dig en uppfattning av de kampsporter som dina barn visat intresse för tills du har gjort lite förberedande arbete.

Det kan även hända att du inser att Kampsport är den perfekta aktiviteten för hela familjen att göra tillsammans!

Gå in på Klubbkartan och hitta en klubb när dig.

En Judo elev sitter med ryggen vänd mot kameran på träningsmattan. Det är andra Judo elever runtom. Och bilden visar alla skor lämnade från elever som gått ut på judo mattan