Ljus Träna Kampsport logga mot mörk bakgrundTräna Kampsport logga mot mörk bakgrund
Mini logga för Kampsportshoppen knapp
Nu har vi Sveriges bästa priser på Budo Nord produkter 👇

Börja Träna Eskrima

Ikon Eskrima - Introduktion börja träna Eskrima.
Ikon Eskrima - Introduktion börja träna Eskrima.

Börja Träna Escrima

Kort om Eskrima

Eskrima och dess motsvarigheter refererar till de uråldriga och mer moderna kampsporterna som finns på Filippinerna. Behovet att överleva var grunden till dessa kampsporter. Genom århundradena har det förekommit både erövrare och lokala konflikter som har ställt krav på filippinerna att kunna försvara sig själva.

De lärde sig i skiftande situationer att ta vara på de närmsta vapnen som fanns tillgängliga. På senare år har de filippinska kampsporterna växt runtom i världen mycket tack vare dess popularitet i Hollywoodfilmer.

Eskrima, Arnis eller Kali är alla paraplybegrepp för de traditionella kampsporterna som utövas i Filippinerna, FMA (Filipino Martial Arts) och fokuserar på vapenbaserad fighting med pinnar, knivar och andra vapen med skaft eller efter improvisation. Träningen i Eskrima inkluderar även hand-mot-hand strid samt avbeväpningstekniker. Ordet Eskrima är en filippinsk variant av det spanska ordet för fäktning (esgrima).

Eskriman's Historia

När spanjorerna började kolonisera Filippinerna så såg de att ursprungsinvånarna redan tränade ett vapenbaserat kampsportssystem. Då urinvånarna förbjöds bära vanliga svärd så fortsatte träningen av eliten och på hemliga platser och med pinnar och knivar istället.

Eskrima var i sanning en kampsport för folket och inte för adeln eller krigarklassen. Det är oklart hur mycket Eskriman påverkades av de spanska kolonisatörerna. Dels så vet man att många tekniker gömdes undan från spanjorerna som familjetraditioner innan de på senare år kom upp till ytan igen. Dels så har många av teknikerna spanska namn.

Tidigare fanns inget graderingssystem då titeln mästare endast skulle locka fram utmanare till dödliga dueller. På senare år har man infört en form av bältessystem från de japanska kampsporterna Judo och Karate för att föra in struktur inom Eskriman för dess globalisering. Tidigare var duellering populärt inom Eskriman, då utan någon form av skydd. Fighterna kan närmast liknas vid tuppfäktning. Dagens fighter är antingen med skydde eller demonstrationer där matcherna varken är fullkontakt eller förkoreograferade.

En Eskrima utövare som står med sina Yantok (pinnar inom Eskriman som man slåss med) i stance.

Idag säger man att det finns lika många filippinska kampsporter som det finns öar i Filipinerna. I Filippinerna så inkluderades de filipinska kampsporterna som en nationell sport. I de filippinska skolorna så är de filippinska kampsporterna inkluderade som en del av den fysiska utbildningen. Kunskap i filippinska kampsport är ett krav för den filippinska polisen och militären. De filippinska kampsporterna som Eskrima räknas som de mest avancerade moderna kampsporten med bladade vapen och är en kärnkomponent i många arméer runtom i världen såsom U.S. Army och Ryska Spetsnaz.

Vapen inom Eskrima

Som förstått är vapen en central del i Eskrima. Utövare av Eskrima får inte lära sig hand-till-hand strid förrän de bemästrat en viss nivå av pinne och knivteknikerna. Detta tillskillnad från de flesta andra asiatiska kampsporter. Men då vapnen används som en naturlig förlängning av kroppen så lär sig muskelminnet sig bra ändå och en beväpnad tränad person har övertaget över en obeväpnad tränad person.

Många system börjar träning med två vapen, t.ex. två pinnar, och fokus läggs på att inte slå på samma ställe för att kunna använda pinnarna individuellt. Tränar du med endast en pinne så är kärnkonceptet att den handen är den levande handen. Handen du inte har ett vapen i används för försvar och kontroll som avbeväpning eller lås.

Vapen som förekommer

- Baston, olisi, yantok: Pinne som varierar mellan 60 – 70 cm
- Largo mano yantok: längre pinne som varier från 70-90 cm
- Dulo y dulo: kortare pinne från 10-20 cm som hålls i handflatan
- Bankaw: Nästan 2 meter lång pale, stavar kan användas för att öva svärdtekniker.
- Träkniv: på 30-36 cm
- Panangga: sköld
- Improviserade vapen: Pennor, bilnycklar, mobiltelefoner, ficklamport, muggar, flaskor m.m.

Pinnar

De vanligaste och mest använda vapnet inom Eskrima är Yantok. De är vanligtvis tillverkade i rotting (rattan), en billig stam från en sydöstasiatisk vinstock. Hård och hållbar men ändå lätt kommer den endast gå sönder under extrema förhållanden och flisar inte som en träpinne hade gjort vilket gör Yantoken till ett säkrare träningsredskap. Det gör den till ett bra val vid försvar mot knivar.

Bild på Yantok (pinnar som man använder inom Eskrima).

Kamagong eller Bahi används ibland som material till Yantok men då dess hårdhet gör dem till farliga vapen så används de inte i träning. De vapnen används inom traditionell sparring där utövarna är så duktiga att de parerar alla slag. Här i Europa och i Nordamerika används skydd när man använder rotting pinnar, annars används vadderade batonger. I vissa fall förekommer pinnar av aluminium eller andra metaller.

Blandade Vapen

Baraw eller Daga är termer inom Eskriman som står för kniv eller dolk. Solo Baraw eller Solo Daga står för singel kniv fight och försvarssystem med Doble Baraw eller Doble Daga står för motsvarande fast med två knivar eller med en kniv och en pinne.

Jag vill läsa vidare om Eskrima.

Hitta din nya Eskrimaklubb!

Med hjälp av vår lista över Sveriges Eskrimaklubbar

Gå till Eskrimaklubbar