Ljus Träna Kampsport logga mot mörk bakgrundTräna Kampsport logga mot mörk bakgrund
Mini logga för Kampsportshoppen knapp
Nu har vi Sveriges bästa priser på Budo Nord produkter 👇

Börja Träna Fäktning

Ikon Fäktning - Introduktion börja träna fäktning
Ikon Fäktning - Introduktion börja träna fäktning

Börja Träna Fäktning

Kort om Fäktning

Två utövare som tävlar i en fäktningsmatch. De står rakt emot varandra och den ena sträcker sig efter den andra

Fäktning, som även är känt som olympisk fäktning, för att särskilja sig från historisk fäktning, är en variant av kampsport som använder sig utav en form av svärd som vapen. Fäktning är en av fyra sporter som har varit en del av alla av de senaste Olympiska spelen. Fäktning är indelat i tre olika former av vapen, värja, florett och sabel.

Fäktningens Historia

Den moderna fäktningens regler uppkom i Spanien och den första kända boken om fäktning, Treatise on Arms, skrevs av Diego de Valera mellan 1458 till 1471, strax innan duellering blev officiellt förbjuden av de katolska monarkerna. När Spanien blev den ledande nationen i Europa så tog de spanska arméerna med sig fäktningen ut i världen.

Modern fäktning kommer från 1700-talet av den italienska skolan av fäktning under renässansen och i och med influenser från den franska skolan av fäktning utvecklades den. Den spanska skolan av fäktning blev inte framgångsrik förrän under 1800-talet. Idag är dessa tre skolor de mest inflytelserika i världen.

Efter världskrigen försvann behovet av att faktiskt duellera vilket varit ett behov för den manliga delen av aristokratin tidigare. Men fäktningen levde kvar som sport och tävling. Med en början av värja 1936, senare florett 1956 och slutligen även sabel 1988 så automatiserades poängräkningen vilket möjliggjorde snabbare och lättare poängräkning.

Förbundsbubblan!

Det officiella förbundet för Fäktning i Sverige
kallas för Svenska Fäktförbundet.

Former av Fäktning

Olympisk Fäktning

Olympisk fäktning är den form av fäktning som man ser i de flesta av dagens tävlingar, inkluderat de olympiska spelen och World Cup. Tävlingarna anordnas enligt de reglerna som är uppsatta av Fédération Internationale d´Escrime. Dessa regler har utvecklats ändå från mitten av 1600-talet fram till tidigt 1900-tal. Vapnen är värja, florett och sabel och poängen räknas med elektronisk hjälp.

Rullstolsfäktning

Rullstolsfäktning är en paraolympisk sport som utvecklades i England efter andra världskriget. Med mindre korrigeringar till de vanliga reglerna fungerar det mycket liknande vanligt olympisk fäktning med undantaget att fäktarna sitter i rullstol.

Andra varianter av fäktning

Det finns flera varianter av fäktning som inte är olympisk fäktning som t.ex. stolsfäktning som fungerar på liknande sätt som rullstolsfäktning, men fäktarna sitter i en stol istället.

Tycker du att fäktning låter intressant? Läs om att tävla i fäktning eller hitta en fäktarklubb nära dig.

Hitta din nya FäktKlubb!

Med hjälp av vår lista över Sveriges fäktklubbar

Gå till Fäktklubbar