Ljus Träna Kampsport logga mot mörk bakgrundTräna Kampsport logga mot mörk bakgrund
Mini logga för Kampsportshoppen knapp
Nu har vi Sveriges bästa priser på Budo Nord produkter 👇

Börja Träna SW

Ikon brottning - Introduktion till brottnings delen
Ikon brottning - Introduktion till brottnings delen

Börja Träna SW

Kort om Submission Wrestlning

Submisssion Wrestling (SW) är en relativt modern så kallad "hybridkampsport". Stilen går, precis som BJJ, ut på att genom balansbrytningar, svep, positionering, lås och strypningar för att samla poäng eller få sin motståndare att ge upp (submission). Till skillnad från BJJ och exempelvis karate utövas submission wrestling inte i någon gi, utan man utövar sporten i vanliga träningskläder. Många väljer att använda sig av rashguards och leggings/träningsshorts för att minimera risken att fastna i varandra och skada sig samt för att skydda kroppen från bakterier.

För enkelhetens skull kan man se Sumbission Wrestling som en bladning av brottning och brasiliansk Jiu-jitsu. Utöver sitt formella namn kallas även Submission Wrestling för "SW", "No Gi", "grappling" och "No Gi Jiu jitsu". Sporten står på egna ben, det finns alltså dedikerade klubbar och tävlingar till just Submission Wrestling. Men det är väldigt vanligt att man tränar Submission Wrestling som komplement till exempelvis MMA för att utveckla sitt "ground game" alltså grappling aspekten av MMA:n.

Bakgrund

Submission wrestling kan ses som ett ganska brett uttryck där alla kamp med grepp, kast, stypningar och lås kan inkluderas. Vilket kan ses som en ganska naturlig form av kamp hos människan. Detta har gjort att olika former av "submission wrestling" uppstått på olika platser i världen.

I Grekland, ungefär 648 F.v.t. (före vår tidräkning), uppstod en populär kampsport som kallades Pankration. Namnet kan översättas till "allkamp" och sägs, enligt den grekiska mytologin, ha utvecklats av de grekiska hjältarna Heracles och Theseus. Sporten var en bladning av boxning och brottning som även inkluderade sparktekniker, lås och strypningar. Vilket påminner rätt mycket om dagens MMA. Pankration var även med i de olympiska spelen.

På senare tid utvecklades Jiu-jitsu I Japan. Kampsporten går ut på att använda motståndarens energi emot dem, genom att utöva slag, kast och lås. Även här ser vi hur frön av dagens Sumbission wrestling blir sådda genom utveckling av lås, kast och stryptekniker.

Utöver Pankration och Jiu-jitsu kom Judon och den brasilianska jiu-jitsun att utveckla olika grappling-tekniker som återigen byggde på konsten att genom grepp och lås besegra sin motståndare. Utöver dessa kampsporter finns även flera silar såsom Sambo som tillsammans kokat ner i att bli sporten som vi idag kallar Submission wrestling.

ADCC

ADCC är den största och mer ansedda tävlingsorganisaitonen inom Submission wrestling. Något som skulle kunna likands vid MMA:ns UFC. Tävlingarna är i turneringsformat och ADCC håller EM varje år och VM en gång varannat år.

Förbundsbubblan!

Det officiella för Submission Wrestling i
Sverige kallas för SWFF.

Vanliga Submissions

Dessa submissions förekommer även väldigt regelbundet inom Brasiliansk Jiu-jitsu. Följande videos är inte Submission wrestling utan det är MMA, anledningen till valet videos är för att visa appliceringen av följande submissions.

Rear naked choke

En rear naked choke känner nog de flesta igen. Det är en strypning som man utför genom att, bakifrån personen som ska strypas, lägga armen runt dennes hals och klämma. I Submission wrestling görs denna strypning när man "tagit rygg" på sin motståndare. Ena armen läggs runt motståndarens hals varav den andre hjälper till att låsa fast stryparmen och lägga mer press mot motståndarens hals.

Armbar

Armbar är ett armlås som utförs genom att försöka böja motståndarens armbågsled åt fel håll med armarna, där man isolerar motståndarens arm från dess kropp genom att lägga benen runt armen och klämma.

Låset kan genomföras från en stor variation positioner, men den vanligaste eller "originella" positionen där låset appliceras är när motståndaren ligger platt på rygg och du som utför låset ligger på rygg lodrätt gentemot din motståndare.

Triangel

Triangeln är precis som rear naked choke en strypning. Men istället för att använda armarna appliceras strypningen genom att använda benen. Här ligger oftast du som ska utföra strypningen på rygg och har din motståndare i guard. Därifrån skjuter man upp ett ben mot motståndarens hals och vinklar den nedre delen av benet inåt mot ditt andra knä.

Varav du sedan låser strypningen genom att kroka i din fot i det andra benets knäveck. Detta skapar en triangelform där motståndarens huvud och ena axel befinner sig, därav namnet "triangel".

Hitta din nya SW Klubb!

Med hjälp av vår lista över Sveriges SW klubbar

Gå till SW klubbar