Ljus Träna Kampsport logga mot mörk bakgrundTräna Kampsport logga mot mörk bakgrund
Mini logga för Kampsportshoppen knapp
Nu har vi Sveriges bästa priser på Budo Nord produkter 👇

Träna Kung Fu

Kung Fu ikon - Börja Träna Kung Fu - Träna Kampsport
Kung Fu ikon - Börja Träna Kung Fu - Träna Kampsport

Träna Kung Fu

Träna Kung Fu

"Wushu (stridskonst, av många kallat Kung Fu) har som sagt hundratals olika stilar/kampformer som är uppbyggda på olika sätt. Kung Fu som många efter 1970- och 80-talets våg av Hong Kong action och Hollywoodrullar av många ses som spark och slag är egentligen ingen stil i sig utan ett uttryck för att en person är skicklig på något oavsett om det är i kampsport, musik eller något annat i livet. De orden betyder tid och ansträngning. Vilket är två bitar som ofta krävs som man ska bli skicklig på något här i livet oavsett vad.

Kung Fu utövare genomför en form tillsammans - Träna Kampsport. Träna Kung Fu

Den kinesiska Wushuns mest kända inriktningar är Wing chun kuen och tai chi som även de finns i flera olika varianter och stilar. Men det finns många mer. Träningen brukar vara ett kampsystem med fokus på självförsvar som i många andra kampsporter. Träningen av tekniker kan vara uppbyggd på tre olika sätt innan man går vidare till att bemästra tekniker i fri kamp mot en eller flera motståndare.

Form

Form är en av de viktigaste delarna av kung funs träning och kan närmast beskrivas med att man tränar teknikerna i luften utan en verklig motståndare framför sig. I formens rörelsemönster finns alla de tekniker du sedan kan använda i riktigt kamp och självförsvarssituationer. Formerna är mycket långa i bestämda rörelsemönster vilket gör att förutom att lära dig teknikerna rätt så tränar du både styrka, uthållighet och det mentala fokuset.

Grundteknik

För att kunna drilla teknikerna ner i detalj och bli bättre på specifika delar, svaga punkter eller för nybörjare bryter man ner formerna och tränar endast ett fåtal tekniker åt gången. Dessa tekniker är till för att nöta in rörelserna så att man kan agera reflexmässigt i en självförsvarssituation och dessa övningar görs ofta mot en motståndare med eller utan mittsar för att man ska få känna hur det vore att utföra teknikerna med motstånd.

Parkamp

Parkamp är nästa steg i träningen och en naturlig fortsättning när man börjat bemästra formerna och grundteknikerna. Du tränar då mot en träningspartner men fortfarande i ett förutbestämt rörelsemönster som i formerna. Parkampen är som en introduktion till frikampen och ett mycket bra sätt att träna upp sina tekniker på.

Fri Kamp

Fri kamp är den sista formen av träningen och här brukar fokus stå på självförsvar och inte om att tävla, vinna eller skada sin motståndare utan om att försvara sig själv. Du ska alltså oskadliggöra en moståndare som anfaller dig och sätta honom ur stridbart skick genom att t.ex. låsa fast honom så han inte kan röra sig. Det som är skillnaden med fri kamp är att det inte är något förutbestämt rörelsemönster som namnet antyder utan du är fri att göra vilka attacker och försvar som du vill. I början går man lugnt ut mot endast en motståndare men i takt med att man utvecklas ökar både tempot och även antalet motståndare. Fri kamp är det bästa och mest realistiska sättet att tillämpa sina tekniker på.

Hitta din nya Kung Fu Klubb!

Hitta din nya Kung Fu klubb med hjälp av klubbkartan

Ta mig till Klubbkartan