Ljus Träna Kampsport logga mot mörk bakgrundTräna Kampsport logga mot mörk bakgrund
Mini logga för Kampsportshoppen knapp
Nu har vi Sveriges bästa priser på Budo Nord produkter 👇

Börja Träna MMA
(Mixed Martial Arts)

Börja Träna MMA ikon
Börja Träna MMA ikon

Börja Träna MMA
(Mixed Martial Arts)

Kort om MMA

Att börja träna MMA är för dig som vill utöva en sport med mer realistisk kamp där man utnyttjar varje del av kroppen som ett vapen. Det finns inget som stoppar dig utan förkunskap från att träna MMA, oavsett kön och kondition kan du börja träna MMA. Det är en intensiv och relativt brutal sport vilket gjort att MMA:n generellt sätt har fler yngre utövare i förhållande till andra kampsporter.

Mixed martial arts,
även ofta kallat för MMA, är en kampsport som kombinerar sparkar, slag, kast och markkamp med inriktning på fullkontakt med inslag från alla tänkbara kampsporter, därav namnet. Till skillnad från många andra traditionella kampsporter så definieras inte MMA av hur utövaren ska genomföra en viss teknik, utan förklaras enklare av vad utövaren inte får göra under en fight.

Förenklat kan man säga att dessa regler gäller under en MMA match:
- Tillhyggen får ej användas.
- Nypa, klösa, bita, peta i ögon och slag mot bakhuvud och skrev är ej tillåtet.
- En match består av ett antal tidsbegränsade ronder.
- Vinst eller förlust avgörs genom:  
    Poäng
    En deltagare ger upp
    Knockout
    Domaren bryter matchen

Två MMA Fighters står vända mot varandra i guard

MMA:ns Historia

En tidig form av MMA var pankration som var en olympisk sport under antikens Grekland. Dåtidens MMA var med några få undantag helt regelfritt, förutom att man inte fick använda vapen. Pankration blev senare förbjuden när Grekland blev kristet eftersom det ansågs vara för brutalt.

En bild på MMA i sitt tidiga stadie som då kallades Vale Tudo - Två Vale Tudo fighters står mot varandra i ringen

MMA som sport fick ett uppsving igen på 1900-talet i Brasilien. Det kallades då för vale tudo vilket betyder ungefär "allt är tillåtet".

Intresset för MMA i USA tog fart år 1993 i form av turneringen Ultimate Fighting Championship (UFC). Det var Rorion Gracie från kampsportsfamiljen Gracie som startade organisationen. Familjen Gracie som skapat kampsporten Brasiliansk Jiu-Jitsu, ville framhäva att deras stil var den bästa. De hade tidigare haft framgångar i den brasilianska vale tudon.

De första UFC evenemangen var åttamannaturneringar där kampsportsutövare från olika stilar skulle mötas nästan helt utan regler. Det enda förbjudna var att peta i ögonen och att bitas, allt annat var tillåtet. UFC visades på amerikansk Pay-Per-View. Royce Gracie som representerade familjen Gracie och deras kampstil vann tre av de fyra första UFC.

Anledningen till att familjen Gracie anordnade den första turneringen antas i dag vanligen vara att man bland annat ville framhäva att man med deras stil kunde "vinna över styrka med teknik" genom att Royce vanligen mötte något tyngre motståndare, eller något förkortat att deras stil Brasiliansk Jiu-Jitsu var effektiv. De tidiga UFC evenemangen har dock senare ifrågasatts av vissa för inslag av reklam för familjens företag och BJJ, bland annat genom hur andra deltagare valdes.

Förbundsbubblan!

Det officiella förbundet för MMA i Sverige
kallas för SMMAF.

Dagens MMA

Med tiden har MMA blivit ansett vara mer en renodlad sport, vissa attacker som anses farligare är ofta förbjudna beroende på regelverk, såsom till exempel slag mot bakhuvudet och attacker mot skrevet. Utövarna måste idag vanligen bära tandskydd, suspensoar och handskar. Man har infört ronder och poängdomare som ger poäng så att man kan utse en vinnare även om tiden går ut. Utövarna måste genomgå läkarkontroller både före och efter matcherna.

I dagligt språkbruk avses med MMA främst blandningar där fullkontaktskampsporter som brottning, brasiliansk jiu-jitsu,judo, boxning och thaiboxning etc. ingår. MMA är inte en kampstil i samma mening som så kallade traditionella kampsporter, utan snarare beskrivningen på vad en utövare tränar för att ha så stor chans som möjligt i den typ av fullkontaktstävlingar som ibland kallas NHB.

Den mest välkända organisationen som organiserar tävlingar i MMA är Ultimate Fighting Championship. Två andra stora organisationer som fanns tidigare var Strikeforce och Dream. Strikeforce ägdes av Zuffa som är moderbolag till Ultimate Fighting Championship och många av de främsta utövarna som tidigare har haft kontrakt med Strikeforce är numera kontrakterade av Ultimate Fighting Championship.

Hitta din nya MMA-Klubb!

Med hjälp av vår lista över Sveriges MMA-klubbar

Gå till MMA-klubbar