Ljus Träna Kampsport logga mot mörk bakgrundTräna Kampsport logga mot mörk bakgrund
Mini logga för Kampsportshoppen knapp
Nu har vi Sveriges bästa priser på Budo Nord produkter 👇

Handledning i att börja Träna Kampsport

Ikon Träna Kampsport
Ikon Träna Kampsport

Handledning i att börja Träna Kampsport

Handledning i Kampsport

En handledning på 11 simpla punkter för alla som vill börja träna kampsport. Vissa av tipsen riktar sig specifikt till Ju Jutsu/BJJ och Grappling men kärnan går att applicera på alla kampsporter.

1. Val av Klubb

När du ska välja kampsportsklubb, undvik att välja den som är närmast eller billigast bara för de skälen, testa runt lite. Men skolan får inte heller vara för dyr eller långt borta för då kommer du att sluta istället. Sätt gärna upp en budget. Vissa kampsporter kräver enorma utgifter och även om det kan vara vad du vill syssla med så är det ingen idé att bli fäst vid något du måste sluta med några veckor senare. Kampsport är för resten av livet och du bör därför välja utifrån tränare, klubb och rykte.

Att välja en klubb där tränaren har en stil som passar dig är viktigt. Försök även att se över hur klubbens medlemmar interagerar, är de trevliga och sociala vid sidan av eller sker interaktion med varandra enbart på mattan i träningssammanhang och vad passar dig. Vad är rätt för dig för dessa personer kommer du att tillbringa mycket tid med framöver.

Vi rekommenderar starkt att du går in på Klubbkartan för att leta rätt på din nya klubb. Där hittar du de klubbarna som finns i ditt område.

2. Val av Stil

När du väljer klubb så bör du sätta upp vad du har för mål med din träning och hur hårt du vill träna och om du vill utföra andra aktiviteter.

- Hälsa och fitness med kamperfarenhet som en extra bonus, vad för utrustning finns på klubben
- Att lära sig kampsport och självförsvar där hälsan är ett sekundärt mål, hur effektiv är kampsporten
- Personutveckling och bli tryggare i dig själv genom att träna en specifik stil
- Bli del av en tradition och kultur som sträcker sig långt tillbaka i tiden, överväg kulturella aspekter
- Tävla och vinna priser som en kampsportare, hur presterar klubben

Läs mer om din kampsportstil

Två taekwondo utövare sparras utomhus med deras kamrater som tittar på. Börja träna Taekwondo

3. Förutsättningar

Gå inte ut för hårt till en början men slappa inte heller. Tränar du bara på klubben och endast någon enstaka gång i veckan så kommer din utveckling ligga därefter och andra kommer att bli bättre snabbare. Men tränar du var dag flera gånger om dagen riskerar du snabbt att tröttna. Välj rätt engagemang för dig. Du behöver även tänka på dina fysiska begränsningar. Är du äldre eller yngre, stark eller svag, har du några andra fysiska hinder som kan påverka vilken kampsport du bör välja.

4. Utrustning

Svarta Adidas hybrid 80 boxningshandskar

Valet av din första dräkt och annan utrustning är mindre viktigt. Börja med de billigaste du hittar. Du kommer ha mycket tid att testa olika märken, vilket märke som passar din kropp bäst och håller längst men till en början duger vilken dräkt som helst.

Se utrustning som vi erbjuder på Kampsportshoppen

5. Träningen

Första halvåret du tränar kampsport så kommer du bli överöst med tips, drillar och annat från en mängd olika människor. Träningskamrater, vänner, familj, YouTube. Försök att sålla bort detta och bara lyssna på din tränare, den tränare du valt ut. Lita endast till vad denne säger som din bas för träning i åtminstone 6 månader. Det är det bästa sättet att inte vandra in på villovägar på tips som motsäger vad din tränare säger. Var tålmodig då det tar många långa år att bemästra en kampsport, men det är mödan värt.

6. Process

Du måste förstå inlärningsprocessen för Jiu Jitsu (eller den kampsport du valt) vilken kan sammanfattas i 1. Försvar, 2. Kontroll och 3. Attack. Ha detta i åtanke från början så förstår du dig lättare på konceptet vid varje position. Jiu Jitsu handlar inte om avslut, det handlar om försvar, kontroll och attack (i den ordningen) varje gång och det gäller de flesta kampsporter och självförsvar.

Brasiliansk Jiu-jitsu. Två BJJ utövare brottas varav den ena ligger i sidecontroll på den andra.

7. Skador

Undvik blåmärken och andra skador genom att vara observant på omgivningen som väggar, andra träningskamrater och annat. Det är det bästa sättet att undvika att skadas som vid krockar och ramla omkull. Skador kommer dock att komma och blir du skadad så ta hand om det direkt. Fortsätter du träna vid en skada så kan konsekvenserna bli mycket allvarligare.

8. Position

Hamnat i en bekväm position? Toppen, stressa inte då utan försök istället spendera lite tid där och slappna av. Håll bara koll på en sak, är din motståndare i en obekväm situation, perfekt, då ligger du helt rätt. Det handlar om att att vara bekväm och kunna vila utan att stressa vidare till nästa position.

9. Styrka kontra teknik

En bild på en kampsportare vid stranden i solnedgången. Kampsportaren är i luften och håller en position med bena infällda och en arm rakt ut från kroppen.

Första budordet i jiu jitsu är att spendera mindre styrka. Det är varje nybörjares största problem. De kommer därav använda mer styrka än nödvändigt i varje position, vilket orsakar trötthet. Styrka kommer inte hjälpa dig om du inte har tekniken bakom. Jiu jitsu handlar om kunskap och därför måste du behålla lugnet för att bli bättre och uppnå seger. Träna teknik framför att utöva styrka.

10. Övrig träning

De som inte tränar Jiu Jitsu förstår sig inte på att riktigt styrka inte kommer utav stora muskler utan utifrån en stark kärna. Fokusera därför styrketräningen på att träna upp din bål för att bli starkare i livet. Även sparkar och slag kommer från höften.

11. Fokus

Att återta guard och att behålla en bra guard är viktigt i grappling. Det har ingen betydelse om din motståndare öppnar och nästan passerar din guard om du lyckas återta den. Därför bör återtagandet av guard tränas flitigt och vara ett centralt tema i din träning. Precis som i alla kampsporter är grunderna det viktigaste.