Ljus Träna Kampsport logga mot mörk bakgrundTräna Kampsport logga mot mörk bakgrund
Mini logga för Kampsportshoppen knapp
Nu har vi Sveriges bästa priser på Budo Nord produkter 👇

Börja Träna Brottning

Ikon brottning - Introduktion till brottnings delen
Ikon brottning - Introduktion till brottnings delen

Börja Träna Brottning

Kort om Brottning

Brottning är ett samlingsnamn för det kampsporter där man med hjälp av grepp, kast och fasthållningar försöker besegra motståndaren. Ungefär på samma sätt som i grappling. I vanligt tal avser brottning de olympiska grenarna Grekisk romersk stil och fristil.

Brottning är en av de äldsta formerna av tävling som finns och de flesta kulturer runtom i världen har utvecklat någon form av brottning. Den Grekisk romerska stilen har sina anor från de antika olympiska spelen som hölls i Grekland och Rom.  

Varianter av Brottning

I grekisk romersk stil får inte brottaren ta under motståndarens midja tillskillnad från i fristil. Grekisk romersk stil inbjuder därmed till en brottning med många kast eftersom en brottare inte kan undgå att bli kasta genom att ta tag i motståndarens ben. Tjejer tävlar alltid i fristil medan killar kan tävla i båda. Det finns även andra varianter i USA såsom Wrestling som är en underhållningsform utvecklat ur den traditionella brottningen. Judo, Sumo, Glima och Sambo är andra kampsporter som egentligen består av brottning. För mer info om dessa varianter, se under respektive sektion.

Förbundsbubblan!

Det officiella förbundet för Brottning i Sverige
kallas för Svenska Brottningsförbundet.

Reglerna i Brottning

Två brottare under tävling. Den ena brottaren har precis tagit den andres rygg.

Reglerna går ut på i brottning att den tävlande ska försöka tvinga ner sin motståndare på rygg vilket innebär en omedelbar seger. Alternativt kan man med hjälp av kast, grepp och fasthållningar försöka få poäng. Den med mest poäng efter de två eller tre perioderna vinner matchen.

Det finns även regler kring vad man inte får göra, exempelvis får man inte använda sin motståndares kläder till sin fördel eller bita sin motståndare. En tävlande kan även bli diskvalificerad och då vinner den andra. Det är inte ovanligt att en tävlande blir diskvalificerad på grund av t.ex. greppflykt.

Blomkålsöron

Något som är vanligt förknippat med brottning och brottare är blomkålsöron, även kallat brottaröron. Blomkålsöron är en missbildning av örat som orsakas av att brosket i örat förstörs. Vilket är ett vanligt fenomen hos många brottare och boxare. Det finns skydd för att undvika dessa skador och direkt när de uppkommer kan man tömma örat på blod hos en läkare för att minska skadan. Det är dock inget direkt farligt utan mer en kosmetisk defekt som vissa anser vara snyggt och andra inte. Vissa människor får även blomkålsöron lättare än andra.

Hitta din nya Brottningsklubb!

Med hjälp av vår lista över Sveriges Brottningsklubbar

Gå till Brottningsklubbar