Ljus Träna Kampsport logga mot mörk bakgrundTräna Kampsport logga mot mörk bakgrund
Mini logga för Kampsportshoppen knapp
Nu har vi Sveriges bästa priser på Budo Nord produkter 👇

Träna BJJ

Ikon BJJ - Introduktion till Brasiliansk Jiu-jitsu
Ikon BJJ - Introduktion till Brasiliansk Jiu-jitsu

Träna BJJ

Träna BJJ

BJJ består till största delen markkamp, det vill säga brottning med lås och strypningar (submissions), eller newaza, men inkluderar även nedtagningar. Stilen innehåller inga typer av slag eller sparkar, även om den effektivt kan användas i kombination med dessa. Väl på marken handlar det om att få en fördelaktig kontrollposition på din motståndare, varifrån du kan genomföra ett ledlås eller en strypning. I ett underläge försöker du återta en kontrollposition eller nå en mer neutral position. Vanliga positioner är side control, mount, guard och back mount.

Teknikerna är utformade på ett sådant sätt att ge största mekaniska fördel, exempelvis genom att använda positioner där du har bättre kontroll, rörlighet, balans, styrka eller hävarm. Det finns vanligen flertal kontringar på en och samma teknik.

Ett träningspass brukar innehålla uppvärmning, teknikträning, sparring och/eller fysträning. De flesta klubbar kör mer sparring och fys än andra ju-jutsu stilar i Sverige. Det finns dock skillnader mellan de olika klubbarna.

En BJJ coach instruerar två av sina elever. han stå bredvid dem och pekar ner. Börja träna brasiliansk jiu jitsu

Man tränar både med och utan dräkt (gi). Det finns sex olika grader av bälten, vanligen används även streck för att indikera hur långt man är på väg till nästa bälte. Rött bälte innehas endast av ett fåtal personer i världen så som medlemmar i familjen Gracie samt några andra pionjärer inom sporten. Barn under 16 har fler färger, då man enligt såväl CBJJ och CBJJO som IBJJF inte får gradera sig till blått bälte förrän vid 16 års ålder.

Är du sugen på att komma igång med BJJ? Klicka här för att läsa mer om att börja träna BJJ.

Gradering inom BJJ

Det tar förhållandevis lång tid att gradera sig inom BJJ då kampsporten är mycket krävande. Stor vikt läggs vid tillämpning av tekniker i exempelvis sparring eller situationsbaserad sparring snarare än korrekt utförande.

I regel tar det cirka två år att erhålla den första graderingsnivån, blått bälte. Graderingen sker vanligtvis genom att tränare tilldelar bältet till utövaren när tränaren anser utövaren vara redo och inte via en traditionell gradering som i många andra kampsporter, även om dessa förekommer.

BJJ Bältesfärger

Här ser du de olika graderna som finns på BJJ-bälten. Vitt är det första bältet man får, varav svart bälte är allmänt känt som "den högsta graderingen".

Även rött bälte finns i BJJ:n (högsta graden) dock är det som sagt inte många som innehar denna grad.

Tatami BJJ bälte vitt.Tatami BJJ bälte blått.Tatami BJJ bälte lila.Tatami BJJ bälte brunt.Tatami BJJ bälte svart.

Hitta din nya BJJ Klubb!

Hitta din nya BJJ klubb med hjälp av klubbkartan

Ta mig till Klubbkartan