Ljus Träna Kampsport logga mot mörk bakgrundTräna Kampsport logga mot mörk bakgrund
Mini logga för Kampsportshoppen knapp
Nu har vi Sveriges bästa priser på Budo Nord produkter 👇

Tävla i Boxning

Ikon Boxning - Träna Kampsport börja träna boxning
Ikon Boxning - Träna Kampsport börja träna boxning

Börja Träna Boxning

Börja Tävla i Boxning

Boxningens regler baseras på de såkallade Quensberryreglerna. En boxningsmatch består a 4-12 ronder där varje rond är 3 minuter lång med 1 minuts vila emellan. Du kan vinna matchen på ett av tre sätt, antingen poäng, tekniks knock-out eller knock-out.

En knockout är när boxaren blir träffat av ett slag och är oförmögen att fortsätta att boxas under de 10 sekunder som domaren räknar till. Boxaren kan bli räddad av gongongen och det finns även vissa andra former av regler som kan rädda boxaren i dessa situationer under vissa matcher.  

En teknisk knock-out är när domaren bryter matchen för en boxare trots att denne inte blivit knockad. Det kan förekomma om boxaren fått ett oläkbart cut, diskning, är försvarslös eller motsvarande. Det finns även tre poängdomare som delar ut poäng efter varje rond, vinnaren får 10 poäng för varje vunnen rond medan förloraren får mindre, vanligtvis 9 poäng. Poängen hålls hemliga till dess att matchen är slut och så räknas de samman efteråt och utser en vinnare.

Boxningsmtach - Börja tävla i boxning Träna Kampsport. Ena boxaren slår en uppercut mot motståndaren

Poängräkning inom Proffsboxning

En match vinns:

1. på poäng, utdelade av tre poängdomare.
2. på knock out, där den ene tävlande slås till marken, och inte förmår resa sig.
3. på teknisk knock out, som tillkommer efter sammanlagt tre nedslagningar eller då en boxare är för underlägsen och inte slår tillbaka.
4. på grund av skada, där domaren bedömer att en boxarens skada har för stor inverkan på boxarens förmåga att boxas  och därför stoppar matchen.
5. på uppgivet, någon av sekonderna kastar in handduken.
6. seger genom diskvalifikation. Om en boxare diskvalificeras skall hans motståndare förklaras som segrare.
7. seger genom Walk Over. När en boxare infinner sig i ringen klar för match men hans motståndare inte infinner sig, skall seger tilldelas boxaren som är i ringen och klar för match.

Rekord inom Boxning

- Joe Loius innehade tungviktstiteln nästan 12 år 1937-49 vilket är rekord oavsett viktklass. Han innehar även rekordet i antal titelförsvar i tungvikt, 25 st. Denna notering var även, oavsett viktklass rekord ända fram till mitten av 1990-talet när Julio Cesar Chavez slog det.

- Den kortaste tiden som någon innehaft en VM-titel (oavsett viktklass) är Leon Spinks som var WBC-mästare i endast 31 dagar 1978 efter att han besegrat Muhammad Ali. WBC fråntog honom titeln på grund av att han vägrade möta Ken Norton.

- Mike Tyson är den yngste som erövrat en VM-titel i tungvikt. Han var 20 år och 5 månader när han 1986 erövrade WBC-titeln från Trevor Berbick. Den yngste "universellt" erkände mästaren är Floyd Patterson som var 21 år när han 1956 vann den vakanta titeln efter Rocky Marciano.

- Den äldste som blivit mästare är George Foreman som var 45 år när han 1994 besegrade Michael Moorer. Foreman var också fram till 2011 den äldste boxaren som erövrat en VM-titel, oavsett viktklass. (46-årige Bernard Hopkins blev då WBC-mästare i Lätt tungvikt).

- Rocky Marciano, Gene Tunney och Lennox Lewis är de enda som slutgiltigt dragit sig tillbaka som den riktige mästaren. Marciano är den ende som aldrig förlorade en match: 49-0 i matcher.

- Största publiken noterades 1926 mellan Jack Dempsey och Gene Tunney - 120 000 åskådare såg matchen som Tunney vann på poäng. Rekordet inomhus är 63 000 15 september 1978 i returmatchen mellan Leon Spinks och Muhammad Ali. Ali vann på poäng och återtog därmed WBA-versionen och den "riktiga" VM-titeln för andra gången.

- Den lägsta publiksiffran, 2451 åskådare noterades 1965 mellan Muhammad Ali och Sonny Liston. Ali vann på K.O i rond 1.

- Michael Spinks blev 1985 den förste som blev världsmästare i både Lätt tungvikt och tungvikt. Det var första gången två bröder blev tungviktsmästare. Storebror Leon Spinks innehade titeln 1978.

- När Vitali Klitsjko vann WBC-titeln i tungvikt 2008 (fortfarande mästare) blev 2 bröder för första gången innehavare av VM-titlar i tungvikt samtidigt. Lillebror Vladimir Klitsjko innehar WBA,IBF titlarna samt de mindre betydelsefulla WBO och IBO-titlarna.

- Roy Jones är den ende boxaren som erövrat VM titlar ända från mellanvikt upp till tungvikt (vann WBA-titeln i tungvikt 2003) men han var aldrig erkänd som den "riktige" tungviktsmästaren.

- Jack Johnson (mästare 1908-15) var den förste svarte världsmästaren.

- Av alla tungviktsmästare har Rocky Marciano den högsta andelen matcher vunna på K.O. På sina 49 matcher vann han 43 på K.O = 87,7 %.

- Bob Fitzimmons (Storbritannien) och mästare 1897-99 var den förste icke-amerikanen som blev mästare

Viktklasser i Boxning

Boxare delas in i viktklasser för beroende av boxaren vikt så att inte för små boxare ska få möta för stora boxare. Från början fanns det 8 viktklasser men idag finns det 17 st.

Kvinnor och ungdomar delas in i 13 viktklasser
Viktklass
- 46 "Pin"-vikt
- 48 Lätt flugvikt
- 50 Flugvikt
- 52 Lätt bantamvikt
- 54 Bantamvikt
- 57 Fjädervikt
- 60 Lättvikt
- 63 Lätt weltervikt
- 66 Weltervikt
- 70 Lätt Mellanvikt
- 75 Mellanvikt
- 80 Lätt tungvikt
- 86 Tungvikt
- (86+ förekommer)

Män, seniorer och juniorer (U19) delas in i 11 viktklasser
Viktklass
- 48 Lätt flugvikt
- 51 Flugvikt
- 54 Bantamvikt
- 57 Fjädervikt
- 60 Lättvikt
- 64 Lätt weltervikt
- 69 Weltervikt
- 75 Mellanvikt
- 81 Lätt tungvikt
- 91 Tungvikt
- +91 Supertungvikt

Floyd Mayweather blir invägd inför en boxningsmatch. Boxning trävla i boxning

Dags för dig att börja tävla?

För att kunna tävla i kampsport, inkluderande boxning såklart, måste man ha ett tävlingskort. Som tur är har vi en sida där vi pratar mer om det. Här kan du läsa mer om tävlingskort.

Hitta din nya Boxnings Klubb!

Hitta din nya Boxnings klubb med hjälp av klubbkartan

Ta mig till Klubbkartan