Ljus Träna Kampsport logga mot mörk bakgrundTräna Kampsport logga mot mörk bakgrund
Mini logga för Kampsportshoppen knapp
Nu har vi Sveriges bästa priser på Budo Nord produkter 👇

Träna thai boxning

Ikon - Introduktion Börja träna thaiboxning, muay thai träna kampsport
Ikon - Introduktion Börja träna thaiboxning, muay thai träna kampsport

Träna Thai Boxning

Träna Thai Boxning

Muay Thai Tekniker

Muay thai tekniker delas in i två grupper, mae mai, stora tekniker, och luk mai, mindre tekniker. I princip alla tekniker i muay thai använder hela kroppens rörelser och roterar höften vid varje spark, slag, armbåge och blockering. I thai boxning kan man använda slag, armbågar, sparkar och knä m.m.

Slag inom Muay Thai (Chok)

De ursprungliga slagteknikerna i thai boxningen var till en början ganska begränsade  med långa cirkulära slag med en rak arm och träffpunkten med nedre delen av handflatan. Tack vara influenser från västerländsk boxning så innehåller numera thai boxningen jabbar, krokar, hammarslag m.m.. Som taktik i thaiboxningen så används mindre av kroppslagen för att undvika att offra huvudet på den som attackerar från attacker med knän eller armbågar. För att utnyttja alla attackpunkter kan man använda sig av både en västerländsk stans eller en thai stans som möjliggör för både långa och korta attacker utan att offra guarden.

Två thaiboxare slåss i ringen under match, varav ena thaiboxaren slår en kross och den andra thaiboxaren skyddar sig. Tävla i thaiboxning

Sparkar inom Muay Thai (Te)

De två vanligaste sparkarna inom thaiboxningen är thip, som betyder fot jabb samt te chiang som innebär att man sparkar uppåt i rörelsen av en triangel och skär in under armar eller roundhouse sparken. Muay thais roundhouse spark påminner om karatens men med vissa ändringar och har blivit adopterad från fighters från många andra stilar. Denna sparken kommer med risken att få skrevet insparkat inom vissa stunder. Kraften från sparken kommer från höften. Denna spark blockeras med skenbenet som är starkare än foten. Det finns andra sparkar att utföra, men dessa är de vanligaste.

Clinching i Muay Thai (Chap kho)

I västerländsk boxning så separeras de två boxarna om de hamnar i clinch, men det gör de inte i thai boxning. Det är ofta i clinchen som knä och armbågarna kommer till sin fulla användning. Det används t.o.m. en mindre mängd av stående grappling inom muay thaien i clinchen. Muay thai innehåller flera typer av clinching som arm clinch, sid clinch och låg clinch.

Thaiboxare knäar sin motståndare i ringen. Tävla i thaiboxning

Knän inom Muay Thai (Ti khao)

Det finns en del olika knäsparkar inom thaiboxningen.
- Khao dot eller hoppande knä spark är när boxaren hoppar upp på ett knä och sparkar med det knät.
- Khao loi eller flygande knä spark är när boxaren tar ett steg och hoppar framåt och attackerar med det knät.
- Khao thon eller rak knä spark är när boxaren helt enkelt sparkar framåt med knät, dock endast uppåt om han håller dennes huvud.

Armbågar inom Muay Thai (Ti sok)

Armbågen kan användas i flera olika sätt för att attackera, horisontellt, diagonalt, uppercut, flygande m.m. Från sidan kan man använda armbågen för att avsluta eller för att skära ögonbrynet så att blod täcker hans syn. Det är skillnad på en enkel armbåge och en ett uppföljande slag med armbågen. En enkel armbåge slås utan samband med någon annan attack medan en uppföljande armbåge bygger på att du först slår ett slag som du sedan följer upp med en armbåge för att avståndet är för kort för någon annan form av attack. Armbågen får även att använda effektivt för att blockera sparkar och slag.

Försvar inom Muay Thai

en thaiboxares coach knyter fast den tävlandes pra jiad (band som sitter över biceps under tävling) inför en thaiboxnings match. Tävla i thaiboxning.

Försvar inom thai boxningen delas in i sex grupper:

- Blockera slaget i dess väg så de inte når dess mål
- Omdirigera slaget så att det missar dess mål
- Undvika slaget genom att röra på kroppen
- Fly undan attacken genom att hoppa bakåt
- Stör attacken med t.ex. en jabb
- Förutse attacken och göra motattack

Slag och Sparkar som försvar

Begreppet "vägg försvar" används inom muay thaien, där axlar, armar och ben används för att hindra angripare från att lyckas utföra tekniker. Blockera är ett kritiskt element i muay thai och ställer krav på hur utövaren måste tränats innan. Låga och mellanhöga Roundhouse sparkar blockeras normalt med den övre delen av ett upphöjt smalben. Höga slag och sparkar blockeras helst med underarmar och axlar tillsammans, eller om tillräckligt med tid tillåts för en parera, kommer handsken, armbåge eller smalbenet användas.

Mellanhöga Roundhouse sparkar kan också fångas, vilket möjliggör ett svep eller motangrepp på den återstående delen av motståndaren. Stansar blockeras med en vanlig boxning guard och tekniker liknande om inte identiska, till grundläggande boxnings teknik. Ett vanligt medel för att blockera en stans är med användning av handen på samma sida som den mötande stansen. Krokar blockeras oftast med en rörelse som beskrivs som "kamma håret", det vill säga höja armbågen framåt och som på ett effektivt sätt skyddar huvudet med underarmen, böjda biceps och axlar.

Härda kroppen för Thai Boxning

Muay thai fightern tränar med en tränare med hjälp av thai mittsar, fokus mittsar, heavy bags och sparring. Den dagliga träningen involverar många korta ronder på 3-5 minuter med 1-2 minuters vila emellan där dessa träningsmetoder praktiseras. Thai mittsarna är en av hörnstenarna i thai boxarens härdning. Fokus mittsar används istället för att träna upp fart och precisionen hos boxaren.

Som de flesta fullkontaktssporter fokuserar muay thai mycket på att härda kroppen. Muay thai är utformat för att framhäva den tuffhet som behövs för att tävla i ringen. Träningen involverar löpning, skuggboxning, hoppa rep, kroppsövningar m.m. Muay thai fighters fokuserar mycket på sparkar som använder sig av smalbenet och övar därför mycket på att sparka med smalbenet på hårda objekt för att härda benen.

Sugen på att börja träna thaiboxning? läs vidare här.

Tack vare dess hårda träning där vissa thai boxare slåss nästan vare vecka så har professionella thai boxare ofta en relativt kort karriär i ringen. Många drar sig tillbaka från tävling för att börja instruera nästa generation av thai boxare. Mestadels av thai boxarna kommer från fattiga områden där pengarna från matcherna är det som håller deras familjer vid liv.

Hitta din nya Thaiboxnings Klubb!

Hitta din nya Thaiboxnings klubb med hjälp av klubbkartan

Ta mig till Klubbkartan