Ljus Träna Kampsport logga mot mörk bakgrundTräna Kampsport logga mot mörk bakgrund
Mini logga för Kampsportshoppen knapp
Nu har vi Sveriges bästa priser på Budo Nord produkter 👇

Kenpo

Ikon Karate - Introduktion till börja träna karate sektionen.
Ikon Karate - Introduktion till börja träna karate sektionen.

Kenpo

Kenpo - En stil inom Karate

Kenpo logga. Träna Karate

Vad är Kenpo?

Kenpo är en blandning av gammal stridsteknik och modern vetenskap. Med sina traditioner från Kina så är Kenpo en art med många år bakom sig. Mr. Ed Parker började träna för William Chow på Hawaii. Han tog med sina kunskaper till USA:s fastland och studerade psykologi och sociologi. Med sina kunskaper i kampart och teoretiska kunskaper i anatomi och olika rörelsemönster utvecklade han Ed Parker´s Kenpo Karate. Idag finns Kenpo över hela världen och är USA:s tredje största art. Ed Parker var personen som gjorde Bruce Lee känd genom att presentera honom för omvärlden på världens största karateturnering: the IKC (International Karate Championships) i Long Beach CA 1964.

Om Kenpo

Kenpo är anpassat till individen och oss västerlänningar, för att möta dagens moderna och våldsamma samhälle. Kenpo är ett ändlöst rörelseflöde vars kraft kan överväldiga alla angripare. Detta logiska rörelseflöde är kärnan i Kenpo. Varje slag är en blockering, varje blockering är ett slag. Motståndarens reaktion leder dig in i din nästa rörelse. Kenpo är en kombination av teori och praktik. För att kunna kontrollera kraften i Kenpo måste man först kunna kontrollera sig själv. Träna själen som du tränar kroppen. Utveckla en inre styrka, balans och harmoni allteftersom. En Kenpomästare är mer än en expert i Karate, han är en konstnär. Han är herre över sig själv. Vårt system är designat på ett sofistikerat sätt. Vår ledstjärna är effektivitet och det speglas i våra tekniker där syftet hela tiden är att avsluta fighten – inom de tre första rörelserna.

Det som kännetecknar denna art är att den är mer självförsvarsorienterad. Sparkar går normalt sett inte högre än magen och händerna skall användas högt. Det är ett cirkulärt system kombinerat med raka rörelser. Kenpo är ett ord som ständigt återkommer inom olika kamparter. Det är ett japanskt ord och det kinesiska namnet är Chuan fa. För att särskilja dessa arter krävs mer studier. Kenpo används flitigt idag och det är mer eller mindre omöjligt att säga vad någon gör bara genom att säga att man tränar Kenpo. Om systemet kommer från Japan så kallas det Kempo och har ett helt annorlunda rörelsemönster.

Två karateutövare tränar Kenpo. Den ena utövaren sveper sin kamrat. Träna karate - Kenpo

Ed Parker's Kenpo

Ed Parker’s system har 154 tekniker och 9 former (Katas) 3 korta och 6 långa. Iden är inte att alla skall se likadana ut när man utför arten utan man anpassar systemet till individen. Man kan inte gå in i en affär för att köpa en kostym där alla storlekar är likadana utan det finns olika storlekar för olika människor. Detta är också vår syn på arten. Kvinnor och män arbetar efter olika förutsättningar och det är viktigt att anpassa deras tekniker och försvar efter deras fysiska förutsättningar.

Med tanke på namnet så är Ed Parker´s Kenpo även förknippat med American Kenpo och av namnet kan man också utläsa att man använder engelska ord och termer. Systemets tekniker har namn som skall hjälpa utövaren att minnas teknikerna. Lite av tjusningen i systemet är att det är strukturerat som ett kinesiskt system där all information inte visas utan döljer sig i de olika rörelsemönstren eller formerna. Systemet bygger på logik, principer och regler i ditt praktiska utövande.

Ed Parker´s Kenpo har funnits i Sverige sedan 80-talet och idag arbetar föreningen kontinuerligt med de främsta Kenpo-instruktörerna i Världen. Ed Parker´s Kenpo kom till Sverige genom Ingmar Johansson som bor i Norrköping. Han arbetar och driver en förening på heltid sedan 1987. Klubben har 350 medlemmar och är Östergötlands största klubb i en enskild kampsportsstil.

Hitta din nya Karateklubb!

Med hjälp av vår lista över Sveriges Kenpo klubbar

Gå till Kenpo klubbar