Ljus Träna Kampsport logga mot mörk bakgrundTräna Kampsport logga mot mörk bakgrund
Mini logga för Kampsportshoppen knapp
Nu har vi Sveriges bästa priser på Budo Nord produkter 👇
- Artikel

Vilka kampsporter passar egentligen in i UFC?

Det finns en uråldrig disskution kring vilka kampsportsstilar som är mest effektiva i verkliga livet och kampsportare verkar aldrig komma överens om vilka de är. I vår moderna tid har UFC blivit måttbordet där man mäter kampsporters effektivitet, och disskutionen har utvecklats till att handla om vilka kampsporter som verkligen fungerar i UFC och inte, här kikar vi närmare på det.

Dela artikeln på LinkedinDela artikeln på LinkedinDela artikeln på Linkedin

Nu för tiden pratas det mycket om olika kampsporters effektivitet inom UFC betting, alltså spel där man satsar pengar på vilken fighter i en UFC match som kommer att vinna. Man vill göra bra val baserat på de tävlandes bakgrunder och den världskända MMA-organisationen verkar vara en bra sandlåda för att mäta de olika kampsporternas realistiska användingsområden.

När man tittar på UFC (MMA) brukar man dela in kampsporterna i två olika segment, striking (stående kamp) och grappling (liggande kamp). Dessa två segment går snabbt att koppla till några stilar var, striking kopplas ofta till exempelvis boxning och thaiboxning varav grappling ofta kopplas till brottning och brasiliansk jiu-jitsu.

Inom striking (stående kamp) löper dispyten kring om traditionella kampsporter ens fungerar i den mer rå och “realistiska” kamp som UFC bjuder upp till. Utövare av grövre fullkontakts sporter såsom thaiboxning och kickboxning påstår att kampsporter som övar lättare kontakt (vissa typer av karate, taekwondo mm.) inte kan bruka sina tekniker i en sådan miljö, eftersom att kampsporterna inte väger in tillräckligt många realistiska aspekter i sina stilar.

UFC:s struktur och kamp är väldigt annorlunda utformad i förhållande till mer traditionella kampsporter. Traditionella kampsporter har en genomsyrande anda av konst, stolthet och integritet och är mer sportinriktade. Detta syns exempelvis genom att man ofta avbryter kampen vid när en tävlande vinner ett poäng och börjar om från sina startpositioner (ofta inom karate). Alltså blir en utövare av en traditionell stil antagligen chockad där denne plockar poäng varpå det fortsätter att komma slag flygande från motståndaren. 

Med det sagt betyder det absolut inte att de traditionella stilarnas tekniker inte fungerar inom UFC. Det finns många exempel på hur utövare av traditionella stilar fullständigt krossar motståndet, exempelvis har MMA fighters i oktagonen gång på gång fått äta stenhårda sparkar av taekwondoutövare. Vissa karateutövare verkar även använda sina kunskaper och färdigheter för att dominera oktagonen i UFC (denna video handlar om en fighter som tränat Shotokan Karate hela sitt liv).

Även Capoeira har sin plats i UFC, kampsporten har ett starkt inflytande av dans är nödvändigtvis inte riktad mot att besegra motståndaren utan att röra sig i harmoni med denne. Trots detta har vissa fighters haft stor användning för Capoeira i den råa miljö som finns i UFC:s oktagon.

Sammanfattningsvis finns det inga tydliga bevis som säger att traditionella kampsporters tekniker är oanvändbara inom UFC och MMA. Stilarna är anpassade efter olika sorters kamp med olika fokus, vilket gör det svårt för en taekwondo utövare att bara kliva in i UFC och möta en MMA utövare. Det är lite som att stoppa in en innebandyspelare på en bandyplan. Med detta sagt kan en kampsportare alltid anpassa sina färdigheter, vilket innebär att varje stil har sin plats i UFC:s oktagon.

Så nästa gång du ska placera dina bets inför en UFC match, var inte så säker på att MMA utövaren kommer att vinna över motståndaren med taekwondobakgrund.

Relaterade stilar -