Ljus Träna Kampsport logga mot mörk bakgrundTräna Kampsport logga mot mörk bakgrund
Mini logga för Kampsportshoppen knapp
Nu har vi Sveriges bästa priser på Budo Nord produkter 👇
- Artikel

Vad är skillnaden mellan judo och karate?

Olika stilar (kampsportstyper) kan se likadana ut för ett par otränade ögon. Nästan alla japanska kampsporter bär snarlik utrustning och om man inte ser dem bredvid varandra kan det vara klurigt att förstå skillnaden. Judo och karate är två helt skilda sporter och i denna artikel ska vi titta på vad som skiljer dem åt.

Dela artikeln på LinkedinDela artikeln på LinkedinDela artikeln på Linkedin

Likheter mellan karate och judo

Det som först och främst kan göra att man får svårt att urskilja karate och judo är utrustningen. Båda kampsporterna bär oftast vita dräkter som kallas för gi med ett färgat bälte runt midjan. Detta gör att deras utseenden kan förväxlas.

Skillnader mellan karate och judo

Till skillnad från karate så slår och sparkar man inte inom judo. Karaten använder sig av snabba sparkar och slag i olika tekniker för att besegra sina motståndare, medan judo använder grepp och kast för att besegra sina motståndare. Om du befinner dig på en tävling eller i en dojo och ser utövarna slå och sparka kan du direkt utesluta judo och om du ser dem greppa i och kasta varandra kan du direkt utesluta karate.

I början av artikeln nämnde vi att judoutövare och karateutövare kan se snarlika ut tack för deras dräkter och bälten. Men om man tittar lite närmare upptäcker man snabbt ett par större skillnader, ett exempel på dessa skillnader är att judoutövare bär tjocka och slitstarka jackor medan karateutövare bär tunna och fjäderlätta jackor.

Detta är för att judoutövarnas jackor ska tåla att man sliter i dem medan karateutövarnas jackor ska tillåta explosiva rörelser. Utöver detta bär även karateutövare handskar och benskydd vilket judoutövare inte gör.

Under tävling kan du se ännu en skillnad mellan judoutövare och karateutövare. Karateutövare bär tävlingsfärger på sitt bälte, sina handskar samt benskydd, när två tävlande går ut på mattan bär alltid ena personen ett blått bälte och blåa skydd medan dennes motståndare bär ett rött bälte och röda skydd.

När man tävlar inom judo har man inga tävlingsfärger på bälten och skydd utan man bär istället olika färger på sina dräkter, oftast bär ena utövaren en vit dräkt och den andra en blå dräkt.

En sista skillnad mellan karate och judo som du kommer att notera otroligt snabbt är att man skriker när man utför tekniker inom karate. Detta skrik kallas för kiai och handlar om att släppa ut energin med tekniken.

Hoppas denna artikel har hjälpt dig förstå några av skillnaderna mellan karate och judo. För att få en ännu bättre förståelse för respektive kampsport och hur man tränar kan du läsa vidare här:

börja träna karate  

börja träna judo

Relaterade stilar -

Lärt dig något nytt?

Kika vidare på fler av våra artiklar, du kanske hittar något mer intressant är lära dig om!
3/20/2024

Charlie - Apan som tränade karate

3/17/2024

Hur kom Tom Hardy (Venom) igång med BJJ?

3/25/2024

Gå ner i vikt med hjälp av kampsport

3/16/2024

3 Saker du inte visste om Chuck Norris

3/15/2024

Vad är skillnaden mellan judo och karate?