Ljus Träna Kampsport logga mot mörk bakgrundTräna Kampsport logga mot mörk bakgrund
Mini logga för Kampsportshoppen knapp
Nu har vi Sveriges bästa priser på Budo Nord produkter 👇
- Artikel

Vad är självförsvar? - Intervju med Johan Viberg

En evig fråga är vad som skiljer kampsporter från självförsvar och vad som är bäst att träna. Vi ställde frågan till Johan Viberg som driver sakerhetsutbildning.com för att höra vad han som självskyddsexpert med över 40 års kampsportserfarenhet anser.

Dela artikeln på LinkedinDela artikeln på LinkedinDela artikeln på Linkedin

Vad skiljer då kampsporter från självförsvar?

"Kampsporter är egentligen kampkonster eller krigskonster vilket innebär att man i sportändamål skapat regler för något som i många fall skapades för skydd eller krig. Det mesta har blivit till sport och eftersom man då tränar efter regler blir det just en sport oavsett om det är MMA, BJJ, Jujutsu, Muay thai eller Taekwondo och Karate. Så det finns alltså regler inom kampsporter vilket saknas utanför dojon. En annan faktor är viktklasser som inte finns på gatan. Där är de stora skillnaderna mot självförsvar. Självförsvar bygger dock på tekniker som återfinns i flera kampsporter. För att förtydliga en skillnad, är exempelvis en dubble leg takedown jättebra i en bur mot en person med liknande vikt. Det är inte lika bra i en bar om killen du ska plocka ner väger 20 kg mer än dig och har en kniv han kan hugga dig med under dom där sekunderna du tar ner honom."

Men fungerar då kampsporter som självförsvar?

"Under vissa förutsättningar, absolut. Här handlar det om hur man tränar. Tränar du på komplexa tekniker är min åsikt att chansen är väldigt liten att det fungerar i verkligheten. Det beror främst på att alla parter i en våldssituation oftast får stort stresspåslag. Stress gör att man tenderar att få en försämrad kognitiv förmåga, vilket gör avancerade saker svåra att genomföra. Dessutom är underlag, utrymmen och i stort sett alla förutsättningar annorlunda än på en matta. Du kan dock, på olika sätt, anpassa din kampsport till en okontrollerad miljö och öva så kommer det fungera bättre i självförsvarssyfte."

Menar du att självförsvarsystem är bättre för just självförsvar?

"Nja, jag anser att rent självförsvar i stort sett inte fungerar alls mot en motiverad angripare. Att bara kunna försvara sig går ett tag men sen slår någon igenom försvaret hur duktig du än är. Vad man enligt mig måste förstå är att du, när du försvarar dig, enbart köper tid för en motattack. Jag förespråkar att kalla det självskydd."

Vad är då effektivt anser du?

"Jag är jag en förespråkare av korta enkla tekniker som kan appliceras under stress. Om dom lärs ut inom en kampsport eller i ett självskyddssystem har ingen betydelse."

Så vad är bäst att träna? Kampsporter eller självskydd?

"Kampsporter med fullkontakt är bra om man hamnar i en våldsam situation. Med rätt coachning kan du även förstå hur du ska applicera din kampsport även som självförsvar. Att öva enbart självskydd är fördelaktigt om man har begränsad tid för träning och enbart vill fokusera på okontrollerade miljöer. Självskydd är överlag mer avskalat och mindre fysiskt krävande så man lär sig snabbare. Nackdelen är att det inte gör dig till expert inom vare sig striking eller grappling utan mer kunnig i lite av varje. Träning i att hantera fysiskt våld av olika slag, vilket kan vara både inom självförsvar och kampsporter, ger dock alltid en fördel mot en otränad individ."

Kan du nämna några kampsporter och självskyddssystem du rekommenderar att man tränar?

"Brottning, Jujutsu och BJJ i kombination med Boxning eller Thaiboxning tror jag är bra för att få både striking och ground game. Gällande självskyddssystem kan man enligt mig tänka så att de som lär ut tekniker där angriparen inte rör sig eller där man inte använder våld mot angriparen är sånt man ska undvika. Lycka till. Osu!"

Vill du veta mer om självskydd kan du följa Johan på sociala medier under namnet "sakerhetsutbildning". Johan utbildar till vardags inom Hot och Våldshantering för SSK Säkerhetsakademien.

Relaterade stilar -

Lärt dig något nytt?

Kika vidare på fler av våra artiklar, du kanske hittar något mer intressant är lära dig om!
3/19/2024

Vilka olika kampsporter finns det?

4/1/2024

Lär dig äta som en MMA-fighter

3/21/2024

8 Fördelar med att träna självförsvar

4/20/2024

Vad är självförsvar? - Intervju med Johan Viberg

3/30/2024

För Lina Wåglund betyder karaten allt