Ljus Träna Kampsport logga mot mörk bakgrundTräna Kampsport logga mot mörk bakgrund
Mini logga för Kampsportshoppen knapp
Nu har vi Sveriges bästa priser på Budo Nord produkter 👇
- Artikel

Lär dig äta som en MMA-fighter

Har du börjat med MMA eller bara är sugen på att förstå hur MMA-fighters håller kosten för att komma form? Det är olika för person till person kring hur man går till väga för att klara sig igenom vardagen som en MMA-fighter. I denna artikel tittar vi på hur utövarna vanligtvis äter för att hålla sin fysik på topp.

Dela artikeln på LinkedinDela artikeln på LinkedinDela artikeln på Linkedin

Frukost

En av de viktigare måltiderna i MMA-utövarens kost. Som vi alla antagligen hört är frukosten “den viktigaste måltiden”, det är disskuterbart men stämmer ganska bra för en MMA-utövare. Frukosten är viktig då den sätter ribban inför träningsdagen, det är inte alls ovanligt att man kör ett morgon/förmiddagspass och då behöver man ordentligt med bränsle för att få ut så mycket som möjligt från passet.

Beroende på vikt och storlek kommer en MMA-utövare antagligen att sikta på att få i sig mellan 500-700 kalorier genom sin frukost. Här bör långsamma kolhydrater vara huvudfokus för att ge ordentligt med energi under hela förmiddagen. Fullkornstoast, flingor med låg sockerhalt och/eller gröt är bra alternativ. Det kan även vara en bra idé att kombinera detta med färsk frukt och ett glas mjölk för att få i sig vitaminer och mineraler.

Förmiddags mellanmål

Många MM-utövare är uppe tidigt på morgonen för morgonträning. Detta gör förmiddagen lång och därav är det en bra idé med ett mellanmål mellan frukost och lunch. Ett mellanmål underförmiddagen hjälper dig hålla energinivåerna stabila. Mellanmålets fokus är på protein och kolhydrater. 

Exempel på vad som kan vara bra att äta är proteinbars, yoghurt med låg fetthalt och/eller nötter. Anledningen till att protein och kolhydrater är i centrum är då kolhydraterna ger dig energi samtidigt som proteinet ger kroppen vad den behöver för att börja återhämta sig från morgonpasset.

Lunch

Vissa professionella MMA-utövare försöker även hinna med lite lunchträning som vanligtvis består av kondition eller styrka. Lunchen formas därav efter om du äter först och tränar efter eller vice versa. Ifall du äter lunch innan träningspasset vill du hålla portionerna små och låga i fett, detta för att vara lätt och inte ta energi från kroppen till att smälta maten. 

Tung mat med mycket fett tar enormt mycket energi från kroppen, det är därför man ofta känner sig trött när man ätit mycket mastig mat. Efter passet vill du fylla på med vatten och frukt. Om du äter lunch efter träningen vill du fortfarande hålla låg fetthalt men även lite salt. Detta innebär att du vill hålla dig borta från snabbmatsrestauranger och bageriet. En bra idé är att preppa lunch hemma, sallader, soppor och/eller smörgåsar fungerar bra som lunch.

Mellis

MMA-utövare tränar även ofta tidigt på kvällen innan de har ätit sin middag. Om man tränar på kvällen är det viktigt att få i sig någon form av “mellis” mellan lunch och träning. Likt mellanmålet som du åt på förmiddagen vill man hålla ett fokus mot kolhydrater och protein. Syftet med denna måltid är ungefär detsamma som mellanmålet på förmiddagen, du vill dock försöka få i dig något mer protein under mellisen i förberedelse för kvällspasset. Här bör proteinbars, yoghurt, nötter, ägg, grönsaker och/eller ris göra jobbet.

Middag

Under middagen vill man släppa loss och äta lite mer. Tanken är att fylla kroppen med alla byggstenar den behöver för att kunna återhämta kroppen under natten. Detta innebär större portioner och mycket protein. Så mycket protein och ordentligt med mat bör göra jobbet, MMA-utövare (återigen beroende på storlek mm.) brukar försöka få i sig ungefär 40 gram protein under middagen. 

Ett perfekt sätt att få i sig rejält med protein är genom att äta kött med låg fetthalt. Exempel på sådana kötter är kalkon, kyckling och visst nötkött. Det är även viktigt att para ihop köttet med bra grönsaker och kolhydrater, välj gärna färska grönsaker och exempelvis ris, pasta eller soppa till köttet. 

Och ett extra tips som du kanske redan klurat ut själv, stå över efterrätten ;)

Avslutande ord

Hoppas denna genomgång av hur MMA-utövarens kost kan se ut har varit intressant. Varje utövare är unik vilket innebär att matvanor och system för kost skiftar markant mellan olika personer. Vissa personer tycker att denna kost fungerar perfekt medan andra har helt olika system för deras kost. Huvudsaken med att kontrollera sin kost som MMA-utövare är dock att hitta ett sätt att få i sig tillräckligt med energi för att orka med dagen. Man vill bygga styrka och ork samtidigt som man vill hålla fettnivåerna låga och undvika salt och socker.

För dig som ska börja med MMA eller letar efter nya kostsystem kan systemet vi pratat om idag vara en exemplarisk utgångspunkt för att utforska vad som fungerar bäst för dig!

Relaterade stilar -

Lärt dig något nytt?

Kika vidare på fler av våra artiklar, du kanske hittar något mer intressant är lära dig om!
3/19/2024

Vilka olika kampsporter finns det?

4/1/2024

Lär dig äta som en MMA-fighter

3/21/2024

8 Fördelar med att träna självförsvar

4/20/2024

Vad är självförsvar? - Intervju med Johan Viberg

3/30/2024

För Lina Wåglund betyder karaten allt