Ljus Träna Kampsport logga mot mörk bakgrundTräna Kampsport logga mot mörk bakgrund
Mini logga för Kampsportshoppen knapp
Nu har vi Sveriges bästa priser på Budo Nord produkter 👇
- Artikel

Hur har Taekwondo hjälpt Zlatans fotbollskarriär?

Zlatan Ibrahimovic, som inte behöver presenteras igen, tränade Taekwondo som ung. Den koreanska kampsporten tros ha gett Zlatan fysiska egenskaper som haft inverkan på hans enorma framgång i fotboll. Här ska vi titta på vilka fördelar Zlatan kan ha tagit del av genom att träna Taekwondo i början av sin fotbollskarriär.

Dela artikeln på LinkedinDela artikeln på LinkedinDela artikeln på Linkedin

Vad är Taekwondo?

De flesta har hört talas om Taekwondo, i samband med film eller från någon vän, men de flesta vet inte riktigt vad det innebär att träna Taekwondo. Taekwondo är en koreansk kampsport där man lägger stort fokus på sparkar. Ledorden inom sporten, eller den faktiska översättningen, är "foten och handens väg". Utövare tränar i dräkter (Gi) med bälten runt midjan som representerar utövarens grad. Kampsporten delas upp i två delar, WTF taekwondo och ITF taekwondo. För att hålla det tydligt kan man säga att skillnaden mellan WTF och ITF är att WTF endast sparkar varav IFT får både slå och sparka.

Zlatan's Taekwondokarriär

Under sin ungdom tränade Zlatan Taekwondo i Malmö på klubben GAK Enighet. Han tränade i många år i samband med att han började nå större och större framgång inom fotbollen. Ett av de mest utmärkande stunderna i Zlatans taekwondokarriär var när han, under 2010, tilldelades ett svart hedersbälte (under sin tid i AC Milan). Det svarta bältet är den högsta graden man kan uppnå inom taekwondo. Hedersbältet tilldelades Zlatan av Mauro Sarmiento och Leonardo Basile som var landslagsrepresentanter för det italienska landslaget i taekwondo under perioden.

Två taekwondoutövare som slåss

Hur kan Taekwondon ha hjälpt Zlatan inom fotbollen?

Det som utmärker taekwondo inom kampsportsvärlden är det stora fokuset på sparkar. Det är vedertaget bland kampsportare att om du vill perfektionera dina sparktekniker så går du till Taekwondodojon (dojo=platsen där man tränar kampsport). Träningen lägger stor vikt vid rörlighet, balans och kvickhet vilket låter rätt fördelaktigt i alla idrottssammanhang.

Inom fotboll är det viktigt att vara lättfotad och kunna stänga distans till motståndaren snabbt. Här ser vi hur Zlatan har kunnat dra nytta av sina Taekwondokunskaper. Taekwondoträningen innehåller ofantligt många tekniker och metoder för att stänga och skapa distans mellan dig och din motståndare. Man övar på detta för att snabbt kunna ta sig in inom en distans där man kan sparka och träffa sin motståndare. Efter att sparken är skickad eller "utförd" skiftar fokuset omedelbart till att skapa distans från sin motståndare i syfte att akta sig från eventuella kontringar.

Enkelt sagt arbetar man med att ta sig in och ur det farliga området, alltså där man kan bli träffad av en spark, och det säkra området, där man är utom motståndarens räckvidd. Detta kräver att man är lätt på fötterna, för att kunna förflytta sig snabbare än sin motståndare och på så sätt få övertaget. Om du läser denna artikel är chansen stor att du sett Zlatan spela fotboll, så du får nog upp bilder i huvudet på när Zlatan dribblar bort sina motståndare med snabba vändningar i otrolig fart.

Han tar övertaget över sina motståndare genom att skapa distans med snabba skift i riktning och hårda tvärstopp som följs av otrolig acceleration. Han stänger även distansen till sina motståndare genom nästan obefintlig reaktionstid till vad motståndaren gör. Sannolikheten är stor att dessa egenskaper som Zlatan besitter har byggts upp under den tiden han tränade Taekwondo, en perfekt grund att bygga sin fotbollskarriär på.

Zlatan's sparkar

Ni trodde väl inte att vi skulle glömma att prata om det Zlatan utmärker sig mest för. Precis som att taekwondon utmärker sig bland andra kampsporter för sina sparkar så utmärker sig Zlatan bland fotbollsspelare för sina sparkar. Här är det ingen tvekan vart de spektakulära sparkarna som har chockat världen gång på gång kommer ifrån. Hans sparkar har fått många namn och de flesta brukar koka ner i "Kung-fu spark". Trotts att det är orelaterat till just kung-fu så kan den okunnige inom kampsport ändå känna igen att sparkarna liknar något som Bruce Lee hade kunnat göra i en av sina filmer.

Zlatan gör en taekwondoliknande spark mot bollen

Att sparka som en taekwondoutövare kräver spänst, balans, precision och en väldig massa rörlighet. Det är väldigt vanligt att man hoppar i samband med sparkarna, vissa kan även sparka flera gånger i luften. De genomförs med finess och om du ser någon sparka rakt upp i luften, alltså rakt upp över sitt egna huvud är chansen stor att denne är en Taekwondoutövare. Man bygger upp en väldig känsla och kontroll över sina ben och det syns tydligt hur Zlatan besitter denna känsla och kontroll när han, i luften, tar emot och skjuter bollen i mål.

Sammanfattningsvis är det tydligt hur Zlatan besitter och utnyttjar egenskaper som man nästan uteslutande plockar på sig genom att träna Taekwondo. Han får övertaget genom att vara lättare på fötterna än sina motståndare, skapar och stänger distans med finess och levererar sparkar som får hela världen att häpna. Kika på Zlatan's mest kända klipp ur ett sparkperspektiv.

Blir du också sugen på att träna Taekwondo när du läser om Zlatans karriär? Läs då vidare om att börja träna Taekwondo.

Relaterade stilar -

Lärt dig något nytt?

Kika vidare på fler av våra artiklar, du kanske hittar något mer intressant är lära dig om!
3/19/2024

Vilka olika kampsporter finns det?

4/1/2024

Lär dig äta som en MMA-fighter

3/21/2024

8 Fördelar med att träna självförsvar

4/20/2024

Vad är självförsvar? - Intervju med Johan Viberg

3/30/2024

För Lina Wåglund betyder karaten allt