Ljus Träna Kampsport logga mot mörk bakgrundTräna Kampsport logga mot mörk bakgrund
Mini logga för Kampsportshoppen knapp
Nu har vi Sveriges bästa priser på Budo Nord produkter 👇
- Artikel

Grundprinciperna i Självförsvar

Det är vanligt att man missförstår självförsvar för att slåss. Självförsvar handlar nödvändigtvis inte om att slåss utan om raka motsatsen, det handlar om att undvika att behöva slåss. I denna artikel går vi igenom några av grundprinciperna när det kommer till självförsvar.

Dela artikeln på LinkedinDela artikeln på LinkedinDela artikeln på Linkedin

Fysiska tekniker tar dig bara en bit på vägen 

Oavsett hur mycket självförsvar du har tränat, i samband med kampsport eller ren självförsvarsträning, kan du inte riktigt förbereda dig helt inför en skarp situation. Praktiskt självförsvar handlar inte om att slå ut angriparen utan det handlar om att ta sig ur situationen utan skador. Om du undviker att blir ett offer för en angripare och undankommer en attack har du lyckats med ditt självförsvar.

Att undvika

Först måste du lära dig att känna igen och undvika potentiellt våldsamma situationer innan de inträffar. Det är här vi vinner med våra hjärnor snarare än våra nävar och fötter. När det inte är möjligt att undvika en konfrontation kanske du fortfarande kan undvika att bli instängd. Det kan innebära att gå ut mitt på gatan istället för att försöka gömma sig bakom en dörr eller i en gränd. Det kan även innebära att man gör något så totalt bisarrt och oväntat att man skapar en öppning för flykt som inte fanns tidigare.

Minimera risken för skada

Du kommer med största sannolikhet att skadas om en konfrontation eskalerar till en fysisk attack. Därför är din första försvarslinje, efter att undvika våldsamma situationer, att de-eskalera situationen innan den blir fysisk. Du kan exempelvis de-eskalera en upphetsad situation genom att kapitulera eller att ibland tala med en lugn och bestämd, men icke-konfronterande, röst för att övertyga angriparen om att våld inte blir bra för någon.

Notera dock, att attackera en annan människa är inte nödvändigtvis en rationell handling, så bli inte förvånad om försök att resonera med någon som försöker attackera dig misslyckas. Någon som attackerar är förmodligen inte den mest pålitliga individen, så bli inte förvånad om de går med på att lugna ner sig men försöker attackera dig ändå.

Om situationen eskalerar till fysisk våld är nyckeln till överlevnad att använda undanflykter och omdirigeringar, om det blir nödvändigt kan man även använda blockeringar, grepp och kast för att minimera sin exponering mot angriparen och därmed risken att man skadar sig. Du bör endast motarbeta angriparen om det inte ökar risken för att du skadar dig. Om en motattack inte skapar en möjlighet för dig att fly eller är tillräckligt kraftig för att överväldiga angriparen är risken stor att det bara kommer att förvärra situationen.

Deeskalera

Varje slag som slås ökar intensitetsnivån, vilket minskar chanserna att ta dig ur situationen. Det finns två nycklar för att deeskalera nivån på en fysisk konfrontation. Den första är separation. När avståndet mellan dig och angriparen ökar tenderar konfliktens intensitet att minska. Den andra nyckeln är kontroll. Få först kontroll över dig själv, låt inte ditt agerande kontrolleras av angriparen. Om angriparen i konfrontationen inte är vill eller kan kontrollera sig själv, kan du behöva kontrollera dem.

Kontroll 

Detta kan innebära att fysiska begränsningar med hjälp av kontrolltekniker såsom grepp och ledlås. Du kan även kontrollera en angripare genom att skapa ett mellanrum med någonting mellan er såsom en bil eller bord. Alternativt ta hjälp av någon annan som kan ingripa i situationen. I vilket fall som helst är målet att motverka ytterligare eskalering och förhindra att någon skadar sig.

Skapa möjligheten att fly

När det kommer till självförsvar är målet överlevnad, inte seger. Det enda syftet med en motattack bör vara att skapa en möjlighet att fly. Detta kan innebära att skada eller orsaka smärta hos angriparen. Om du däremot kan fly utan att attackera, gör det. Att skapa en öppning som gör att du kan fly kan vara så enkelt som att göra oväsen och överdrivna gester som lockar uppmärksamhet från andra i din omgivning.

Om du måste slå tillbaka

Varje motattack som inte ger dig möjligheten att ta dig därifrån är slöseri med energi och innebär en risk för dig. De mest effektiva teknikerna i en självförsvarssituation är vanligtvis svep och slag mot känsliga områden. Kom ihåg att sparring i dojon är träning och inte en självförsvarssimulering. När man försvarar sig i skarpt läge bör det inte finnas några bortkastade slag, självförsvar handlar om att spara på energi och hålla sig säker.

Relaterade stilar -

Lärt dig något nytt?

Kika vidare på fler av våra artiklar, du kanske hittar något mer intressant är lära dig om!
3/19/2024

Vilka olika kampsporter finns det?

4/1/2024

Lär dig äta som en MMA-fighter

3/21/2024

8 Fördelar med att träna självförsvar

4/20/2024

Vad är självförsvar? - Intervju med Johan Viberg

3/30/2024

För Lina Wåglund betyder karaten allt