Ljus Träna Kampsport logga mot mörk bakgrundTräna Kampsport logga mot mörk bakgrund
Mini logga för Kampsportshoppen knapp
Nu har vi Sveriges bästa priser på Budo Nord produkter 👇
- Artikel

Gå ner i vikt med hjälp av kampsport

Det är lätt att se starka tjejer och killar med magrutor slå på varandra och tänka "ååhhh hehe, dedär är nog inget för mig". Kampsport har fått en stämpel från omvärlden att man måste vara i exemplarisk form för att kunna hänga med. Sanningen är långt ifrån detta, sanningen är att kampsport är exemplariskt för dig som vill gå ner i vikt och komma i form, du behöver alltså inte vara i form för att börja träna. Vi har skrivit denna artikel för att inspirera dig med viktproblem som letar efter en lösning. Kampsport kan vara något för dig.

Dela artikeln på LinkedinDela artikeln på LinkedinDela artikeln på Linkedin

Högintensiva träningspass

Kampsport är generellt sätt en form av högintensiv träning som kombinerar styrketräning, flexibilitet och kardiovaskulär träning. Tack vare den intensiva träningen som kampsport erbjuder är det inte helt ovanligt att man bränner ett bra antal kalorier per pass. Harvard Health Publishing gjorde en studie som kom fram till man kan bränna mellan 500-888 kalorier per timme när man tränar kampsport, beroende på stil (exempel på stilar är boxning, MMA och karate) och utövarens vikt.

Ökad muskelmassa 

Att träna kampsport hjälper dig att bygga muskelmassa. Kampsport inkluderar ofta slag, sparkar och andra rörelser som aktiverar flera muskelgrupper samtidigt. Detta bygger styrka och förbättrad muskelton. Med tanke på att muskelvävnad förbränner fler kalorier än vad fettvävnad gör (även vid vila) kan en ökning av muskelmassa faktiskt öka ämnesomsättningen och underlätta viktnedgång.

Ökad ämnesomsättning 

Tack vare att kampsport är så högintensiv kan träningen kicka igång en effekt i kroppen som kallas för EPOC (Excess Post-exercise Oxygen Consumption). Effekten benämns populärt för afterburn-effekten och innebär att kroppen, efter ett högintensivt träningspass, håller i den förhöjda ämnesomsättningen i syfte att återhämta kroppen. Enkelt sagt betyder detta att kroppen fortsätter att bränna kalorier i högt tempo även en stund efter att du slutat träna, vilket är fördelaktigt när man vill gå ner i vikt.

Medvetet ätande 

Utöver hård träning spelar även kost ofta en stor roll inom kampsport, detta skapar en viss medvetenhet som kan bädda för bättre matvanor. Att vara medveten kring vad du äter och när du äter kan resultera i att du gör hälsosammare matval samt får en bättre kontroll över din portionsstorlek, vilket är något som kan hjälpa dig gå ner i vikt. Det är vanligt att kampsportare känner hur träningen motiverar dem att ge kroppen mer näringsrik mat för att utvecklas. Detta underlättar viktnedgång ytterligare och leder till mer hälsosamma matvanor. 

Hälsosam miljö

Många vet att en av de främsta nycklarna till att lyckas gå ner i vikt handlar om att vara konsekvent. Man kan inte träna en gång och förvänta sig resultat utan man måste träna kontinuerligt för att nå sina mål, här skiner kampsport med sin närvaro. Eftersom att kampsport inte bara är träning utan även en utmanande och engagerande aktivitet får man mycket nöje av träningen. Genom att få utvecklas på ett fysiskt men även psykiskt plan, lära sig nya tekniker, nyansera sina färdigheter och bli en del av en gemenskap knyter man starka kopplingar till dojon, vilket gör det lättare att fortsätta träna på lång sikt. Kampsporten ger dig precis de förutsättningar du behöver för att gå ner i vikt och förbättra din fysik över tid.

Kampsport erbjuder sina utövare en holistisk och dynamisk metod för viktnedgång. Kombinationen av högintensiva pass, höjd ämnesomsättning, ökad medvetenhet kring matvanor, muskelutveckling och det långsiktiga nöjet ger dig en ultimat plattform för att komma i bättre form. Tänk även på att det inte bara handlar om din viktnedgång, vägen du ger dig ut på handlar även om den disciplin, styrka och det självförtroende du bygger upp. Kampsport hjälper dig inte bara att omvandla din kropp utan även ditt sinne.

Relaterade stilar -

Lärt dig något nytt?

Kika vidare på fler av våra artiklar, du kanske hittar något mer intressant är lära dig om!
3/20/2024

Charlie - Apan som tränade karate

3/17/2024

Hur kom Tom Hardy (Venom) igång med BJJ?

3/25/2024

Gå ner i vikt med hjälp av kampsport

3/16/2024

3 Saker du inte visste om Chuck Norris

3/15/2024

Vad är skillnaden mellan judo och karate?