Ljus Träna Kampsport logga mot mörk bakgrundTräna Kampsport logga mot mörk bakgrund
Mini logga för Kampsportshoppen knapp
Nu har vi Sveriges bästa priser på Budo Nord produkter 👇
- Artikel

Charlie - Apan som tränade karate

Under 2007 släpptes den välkända filmen Ghost Rider där Nicolas Cage spelade huvudkaraktären. Om du såg filmen kanske du minns en scen där Cage tittar på ett roligt klipp av en schimpans på TV som utför karatetekniker. Klippet var inte fiktivt skapat för filmen, utan det är ett riktigt klipp på en riktig schimpans.

Dela artikeln på LinkedinDela artikeln på LinkedinDela artikeln på Linkedin

Det är lätt att anta att klippet var fejkat för filmens skull. Men sanningen är att klippet är helt autentiskt. Karateteknikerna genomfördes av en schimpans vid namn Charlie, som senare blev känd som “Charlie the karate chimp”.

Charlie’s resa börjar 1985 när han föddes. Han blev adopterad av Carmen Presti, en man som tog hand om apor i sitt egna reservat. Han råkar även vara 3:e dan svart bälte i karate. Carmen la märke till att Charlie var väldigt snabblärd då schimpansen började använda verktygen som Carmen använde när han jobbade i reservatet.

När Charlie var ung tog Carmen med honom till dojon där han började lära schimpansen karate. Utvecklingen gick fort, “nästa sak jag vet” sa Carmen, “gjorde han snurrsparkar”. Det som gav Charlie mest uppmärksamhet under sin karatekarriär var sin hoppande snurrspark som han, enligt Carmen, förmodligen kunde genomföra bättre än de flesta människorna.

Vid 9 års ålder gick Charlie i pension från karaten. Hans färdigheter hade gjort honom så känd att när Carmen anordnade ett firande för schimpansens tid som karateutövare skickade Chuck Norris sina hälsningar i form av ett foto med sin autograf på.

Anledningen till att Charlie pensionerade sig från karaten var inte ålder, utan det var för att han växt sig så stark att det innebär en risk att låta honom fortsätta. Men bortsett från sin karatekarriär levde Charlie vidare med Carmen ytterligare 17 år tills han tyvärr gick bort under 2013.

Relaterade stilar -

Lärt dig något nytt?

Kika vidare på fler av våra artiklar, du kanske hittar något mer intressant är lära dig om!
3/20/2024

Charlie - Apan som tränade karate

3/17/2024

Hur kom Tom Hardy (Venom) igång med BJJ?

3/25/2024

Gå ner i vikt med hjälp av kampsport

3/16/2024

3 Saker du inte visste om Chuck Norris

3/15/2024

Vad är skillnaden mellan judo och karate?