Ljus Träna Kampsport logga mot mörk bakgrundTräna Kampsport logga mot mörk bakgrund
Mini logga för Kampsportshoppen knapp
Nu har vi Sveriges bästa priser på Budo Nord produkter 👇
- Artikel

8 Fördelar med att träna självförsvar

Självförsvarsträning växer i popularitet vilket får många att fundera över om de själva ska börja träna. För vissa är det en självklarhet och för andra kan det vara lite mer diffust. Därför går vi i denna artikel igenom 8 fördelar med att träna självförsvar, oavsett ålder eller kön.

Dela artikeln på LinkedinDela artikeln på LinkedinDela artikeln på Linkedin

1 Självförtroende

Att lära dig självförsvar ger dig de färdigheter och de verktyg som du behöver för, att med säkerhet, kunna navigera och bedöma en farlig situation. Detta hjälper dig att ta kontroll över dina rädslor och ger dig ett visst självförtroende att du kan agera rätt ifall någonting händer.

2 Förbättrar fokus

Självförsvar förbättrar ditt fokus och din koncentration. Som ett resultat av träningen lär självförsvar dig att kontrollera dina känslor och fokusera bättre i stressiga situationer.

3 Utvecklar färdigheter

Självförsvar lär ut grundläggande rörelser och sammanhängande tekniker som du kan använda för att försvara dig om du blir attackerad. Du får möjligheten att utveckla färdigheter som hjälper dig att känna dig mindre orolig offentligt eller rädd när du går ensam på natten.

4 Fysisk hälsa

Självförsvarsträning är en utmärkt och rolig träningsform där du får bränna kalorier och förbättra den fysiska hälsan. Utöver att utbilda hjälper träningen även med att förbättra humör och psykiskt välmående.

5 Medvetenhet

Att träna självförsvar utvecklar en förmåga som gör dig mer medveten om din omgivning. Man vet aldrig när man kan bli överfallen, ingen planerar att bli attackerad därav är det väldigt värdefullt att vara medveten om sin omgivning.

6 Balans

Att förbättra balansen inkluderar inte bara den fysiska balansen i dina kärnmuskler utan också en mental balans för att förbättra ditt fokus. Självförsvar lär dig hur du fokuserar på ditt mål medan du kontrollerar din kropp. Utan balans är det nästan omöjligt att slåss. Kroppskontroll och balans hjälper till att skydda oss själv mentalt och fysiskt.

7 Självdisciplin

Att träna självförsvar kräver en viss disciplin då det ställer utövarna inför en del utmaningar. Träningen hjälper att utveckla en viss självdisciplin som du kommer ha användning av i andra delar av livet.

8 Reflexer

Självförsvar handlar även om reflexer. Genom att nöta tekniker bygger vissa rörelsemönster in sig i dina reflexer. Detta ger dig en direkt fördel då hjärnan inte behöver tänka för att kroppen ska agera. En sådan fördel gör att du kan försvara dig mycket bättre i en överranskade situation.

Om du inte vill träna rent självförsvar och hellre tränar kampsport med självförsvarsinriktning kan du läsa vidare på någon av dessa länkar: Börja träna Krav Maga, Börja träna Eskrima, Börja träna Defendo, Börja träna Ju-jutsu Kai, Börja träna Aikido.

Relaterade stilar -

Lärt dig något nytt?

Kika vidare på fler av våra artiklar, du kanske hittar något mer intressant är lära dig om!
3/19/2024

Vilka olika kampsporter finns det?

4/1/2024

Lär dig äta som en MMA-fighter

3/21/2024

8 Fördelar med att träna självförsvar

4/20/2024

Vad är självförsvar? - Intervju med Johan Viberg

3/30/2024

För Lina Wåglund betyder karaten allt