Ljus Träna Kampsport logga mot mörk bakgrundTräna Kampsport logga mot mörk bakgrund
Mini logga för Kampsportshoppen knapp
Nu har vi Sveriges bästa priser på Budo Nord produkter 👇
- Artikel

5 Saker du inte visste om Samurajerna

När någon nämner samurajerna tänker de flesta på japanska krigare i heltäckande rustning, långt svärd och skrämmande mask över ansiktet. Det ger en övergripande bild, men inte helheten. I denna artikel ska vi berika sättet du ser på samurajerna genom att dela några saker som du antagligen inte visste om dem.

Dela artikeln på LinkedinDela artikeln på LinkedinDela artikeln på Linkedin

Funktionell rustning

Förutom att vara otroligt utsmyckad var en samurajs rustning fullt fungerande eftersom att varje del hade en genomtänkt roll på slagfältet. Hjälmarna kom med halsskydd och ärmarna var lätta och flexibla för att tillåta fri rörlighet. Hjälmen hade också läderplätering för att skydda huvudet och vissa bar till och med en demonisk ansiktsplatta för att skrämma fienden.

Mode

Det kan vara svårt att associera samurajer med mode, men historien hävdar att kläderna som bars av dessa krigare faktiskt valdes mycket noggrant. Stilen på en samurais utrustning påverkades av modet i sin tid. De bar traditionella kläder såsom breda hakama byxor och en hitatare (rock) som var fashionabla och bekväma.

Kvinnliga samurajer

Samurajer kom från en social klass som kallas ”bushi” klass. Även kvinnor som tillhörde denna klass utbildades i kampsport och strategi. Dessa kvinnor var kända för att tävla i strid tillsammans med männen. Kvinnorna bar vapen liknande spjut med något böjd blad.

Samhällsklass

Medan de flesta tror att samurajerna var en elitstyrka i Japan var de i själva verket en hel social klass. När det översätts löst betyder ordet samuraj ”de som tjänar i nära närvaro till adeln”. Samurajerna blev den högst rankade sociala kasten under Edo-perioden från 1603 till 1867 då landet styrdes av en shogun. Det finns rankningar inom samurai-gemenskapen som mästare, daimyo och shogun, precis som med alla samhällen vars rötter finns i militärt beteende.

Vapen

Populärkulturen har alltid föreställt samurajerna springandes in i strid med en katana (långt svärd). Detta är inte helt sant, traditionellt sätt ville samurajerna aldrig vara beroende av ett vapen. De bar ofta ett sekundärt, mindre, svärd kallad tanto och använde sig huvudsakligen av stavliknande vapen såsom det japanska spjutet yari. Samurajerna är även kända för att ha använt sig av långbågar (yumi) för att slåss på distans samt även matchlock gevär. De var välutrustade krigare för alla typer av strid, inte bara för strid med svärd.

Relaterade stilar -

Lärt dig något nytt?

Kika vidare på fler av våra artiklar, du kanske hittar något mer intressant är lära dig om!
3/19/2024

Vilka olika kampsporter finns det?

4/1/2024

Lär dig äta som en MMA-fighter

3/21/2024

8 Fördelar med att träna självförsvar

4/20/2024

Vad är självförsvar? - Intervju med Johan Viberg

3/30/2024

För Lina Wåglund betyder karaten allt