Ljus Träna Kampsport logga mot mörk bakgrundTräna Kampsport logga mot mörk bakgrund
Mini logga för Kampsportshoppen knapp
Nu har vi Sveriges bästa priser på Budo Nord produkter 👇
- Artikel

5 Galna kampsporter du inte visste fanns

När man hör ordet kampsport tänker man ofta på stora och välkända kampsporter såsom Karate, Judo och MMA. Men det finns enormt många kampsporter som de flesta inte känner till, och de kan ha en rätt galen historia. Här kommer 5 galna kampsporter som du inte visste finns.

Dela artikeln på LinkedinDela artikeln på LinkedinDela artikeln på Linkedin

Bataireacht (irländsk käppkamp) 

Precis som med många andra kampsporter växte denna stil fram från böndernas behov att kunna försvara sig under det förtryckande övervakandet som makten utövade. Under det engelska styret  fick irländarna inte bära vapen och blev regelbundet kontrollerade, därav använde de istället sina käppar för att slåss när det behövdes. Att använda käppar som vapen vid slagsmål var ingen ny uppfinning. Käppar som vapen är lika gammalt som mänskligheten själv, men den irländska stilen att fäktas med käppar hade kommit för att stanna och undervisas fortfarande idag.

Okichitaw 

Denna kanadensiska stil utvecklades av kanadensiska kampsportutövaren George J. Lepine. Kampstilen är baserad på traditionell Plain-Cree brottning och olika vapentekniker. Man använder även vissa komponenter från judo och taekwondo för att fylla tomma utrymmen i stilen. Hand mot hand-striden kan exempelvis inkludera en krigsklubba och en kniv som vapen. En stor del av undervisningen lägger fokus på kroppsmekanik, hävstång och applicerad kraft. Okichitaw bygger även på traditionella värden sås om respekt och självkontroll.

Bakom

Denna stil utvecklades i de våldsamma slumområdena i Lima, Peru, under de mörka 1980-talet då kunskapen om att slåss utgjorde skillnaden mellan liv och död. Bakom erkänns som en hybridkampsport eftersom att stilen blandar tekniker från ju-jitsu och andra etablerade kampsporter med gatustrid. Men det är målet med Bakom som gör det stickande: att döda eller handikappa din motståndare så snabbt som möjligt. Inom Bakom kan vapen användas på ett listigt sätt där man ofta gömmer dem och tar fram dem mitt under striden. 

Dambe 

Dambe är en antik form av afrikansk boxning och var under en tid populär bland resande slaktare som gick från by till by och slogs för att tjäna extra pengar. De som slogs lindade sin dominanta (den bakre handen när man står i guard) hand med ett rep, förr i tiden doppade de ibland denna hand i kåda och krossat glas. Utövarna bär även ofta kedjor runt sitt ledande ben för tyngre sparkar och effektivt skydd. En Dambe match varar i 3 ronder varpå de avslutas när en av de två tävlande faller till marken. Stilen användes förr i tiden för att förbereda unga män för krig. Nu för tiden tränas Dambe i gym och matcherna lockar till spel. Oftast genomförs även en rituellt rökande av gräs innan en match.

Canne de Combat 

Paris bestod inte alltid shopping och kaféer. Under 1700-talet riskerade man sitt liv om man gick ut på natten. På grund av detta utvecklade invånarna kamptekniker med hjälp av sina tunga käppar. Metoden för självförsvar med käpp var på väg att gå ur modet, men återupplivades och renoverades under 1970-talet. Stilen utvecklades till ett sportsystem med tekniker och koder som kan efterliknas med en fransk stil av fäktning. Canne de Combat var nära kopplad till stilen Savate, en fransk stil av kickboxning där man bar tunga stövlar. Savate uppstod också från stadens våldsamma tider.

Relaterade stilar -

Lärt dig något nytt?

Kika vidare på fler av våra artiklar, du kanske hittar något mer intressant är lära dig om!
3/19/2024

Vilka olika kampsporter finns det?

4/1/2024

Lär dig äta som en MMA-fighter

3/21/2024

8 Fördelar med att träna självförsvar

4/20/2024

Vad är självförsvar? - Intervju med Johan Viberg

3/30/2024

För Lina Wåglund betyder karaten allt