Ljus Träna Kampsport logga mot mörk bakgrundTräna Kampsport logga mot mörk bakgrund
Mini logga för Kampsportshoppen knapp
Nu har vi Sveriges bästa priser på Budo Nord produkter 👇
- Artikel

3 tips för att bli en bättre boxare

Boxningar är en klurig sport, det finns inte så många olika typer av slag man kan använda sig av. Ett begränsat antal slag ger en begränsad variation, vilket innebär att du som boxare måste utveckla dina tekniker på djupet och inte på bredden. Med detta menar vi att du måste bli extremt duktig på grunderna, då det inte finns så många olika tekniker att använda sig av. I denna artikel ger vi dig 3 tips på hur du kan utvecklas på djupet och ta sin boxning till nästa nivå.

Dela artikeln på LinkedinDela artikeln på LinkedinDela artikeln på Linkedin

Håll låg stance

När man slåss mot längre motståndare kan det vara en bra idé att hålla en låg position. Man tar en lägre stance genom att böja extra på knäna, detta gör att man minskar kraften i motståndarens slag. Det är ofta väldigt ansträngande för en längre boxare att träffa sina slag på en motståndare som håller lägre stance. 

Tekniken kan vara effektiv och väldigt användbar, men du vill vara försiktig med att använda den för mycket. Det är nämligen även ansträngande för dig som försöker hålla en låg position att jobba där nere, vilket kan förbruka din energi och kraft. 

Om du är lite kortare än snittet av de du möter kan det vara en bra idé att lägga mer fokus på att träna benen för att orka med att hålla en låg position under längre tid, detta kan ge dig en rejäl fördel över motståndet. Exempel på bra övningar som man kan göra för att utveckla benstyrkan är knäböj och jägarvila, detta bygger upp styrkan och uthålligheten i benen.

Bemästra ditt fotarbete

Om du surfar mycket bland boxningsvideos på Instagram och Youtube kan detta vara känt för dig, men många nybörjare vet faktiskt inte om detta. Under en boxningsmatch pågår en konstant kamp mellan de två tävlande om dess fotplacering gentemot varandra. 

En välkänd grundregel är att man alltid måste hålla sin ledande fot på utsidan av motståndarens ledande fot. Genom att ha sin ledande fot på utsidan av sin motståndares befinner man sig i rätt position för att skicka ett slag. Det lilla spelet leder boxningsmatchen, om du ligger på utsidan av motståndarens ledande fot är du i position för att attackera vilket innebär att motståndaren kommer att vara redo på att försvara, och vice versa. 

Så när du märker att motståndaren får övertaget (att han har sin fot på utsidan av din) kan det vara en bra idé att mentalt förbereda dig på att han kommer att skicka någon form av attack.

Först teknik, sen kraft

Många tycker det verkar coolt att ta i allt vad de har och se ut lite som Mike Tyson, hemligheten är dock inte kraft utan det är teknik. Självklart var Tyson extremt kraftfull, men det som gjorde honom så farlig i ringen var hans teknik. När du börjar träna boxning bör ditt primära fokus vara att utveckla din teknik.

Genom att utveckla din teknik blir du inte bara en mer kunnig boxare, utan du hittar din specifika stil att boxas på och kan utnyttja de fördelar som kommer till dig naturligt. Alla runtomkring dig kommer förklara att det alltid finns någon del i ditt “game” (stil) som du kan förbättra. Om det handlar om dina slag eller ditt fotarbete är oväsentligt, huvudsaken är att du ska försöka utveckla dina tekniker. Tyvärr försöker många nybörjare i ringen maximera sin kraft och slå så hårt som möjligt, detta slösar bara din energi vilket kommer utnyttjas av mer erfarna boxare. Lägg istället fokus på din teknik, detta kommer göra dig mer taktisk när handlar om att spara energi och leverera slag som träffar.

Vi hoppas att dessa tips hjälper dig på din boxningsresa. Kom ihåg att boxning är ett schackspel, så utnyttja din stance när du möte längre motståndare, håll koll på din motståndares fotarbete (fötterna leder matchen) och lägg tid på att utveckla din teknik istället för att ta i. Det kommer att göra dig till en mer taktisk boxare.

Relaterade stilar -

Lärt dig något nytt?

Kika vidare på fler av våra artiklar, du kanske hittar något mer intressant är lära dig om!
3/19/2024

Vilka olika kampsporter finns det?

4/1/2024

Lär dig äta som en MMA-fighter

3/21/2024

8 Fördelar med att träna självförsvar

4/20/2024

Vad är självförsvar? - Intervju med Johan Viberg

3/30/2024

För Lina Wåglund betyder karaten allt