Ljus Träna Kampsport logga mot mörk bakgrundTräna Kampsport logga mot mörk bakgrund
Mini logga för Kampsportshoppen knapp
Nu har vi Sveriges bästa priser på Budo Nord produkter 👇
- Artikel

3 Saker du inte visste om Chuck Norris

Om du är 30+ år vet du definitivt vem Chuck Norris är. För den yngre generationen kanske du känner igenom honom från memes som pratar om att någon badass som kryddar sin mat med pepparspray. Karate ikonen är känd världen över och i denna artkel ska vi gå igenom några saker som du kanske inte visste om honom.

Dela artikeln på LinkedinDela artikeln på LinkedinDela artikeln på Linkedin

1 Chuck Norris har grundat en egen kampsportsstil

Legenden har samlat på sig enorm kunskap genom åren och bär bland annat svart bälte i Karate, Taekwondo, Tang Soo Do, BJJ och Judo. Den stora erfarenheten från olika kampsporter kokade tillslut ner i att Norris utvecklade en egen filosofi och under 1990 grundade han ett kampsportssystem (stil) som döptes till Chun Kuk Do.

Chun Kuk Do är baserad på traditionell Taekwondo och grundar sig i Norris erfarenheter från Tang Doo Do. Namnet kan översättas till "den universala vägen". Stilens namn kom att ändras under 2015 och kallas nu "the Chuck Norris System", självklart bär Norris även ett svart bälte i denna stil.

2 Chuck Norris har sålt action jeans

Som en världskänd kampsportsprofil sökte sig olika företag till Chuck Norris för att han skulle marknadsföra deras produkter. Under början på 80-talet rekryterade kampsportsbolaget Century Norris för att vara ansiktet utåt för deras "action jeans".

Det som gjorde dessa jeans speciella var att de hade en elastisk insydd komponent vid skrevet som gjorde att jeansen inte begränsade benens rörlighet. Detta var ju såklart för att man skulle kunna leverera benkrossande sparkar med stil.

3 Chuck Norris är en militärveteran

Efter highschool i California blev Norris rekryterad till militären. Han gick med i det amerikanska flygvapnet och blev tillslut en del av militärpolisen, vilket han hoppades kunde vara det första steget i en fortsatt karriär inom rättsväsendet.

Under en stationering i den Sydkoreanska flygbasen Osan upptäckte han kampsport för första gången i sitt liv. När han var på patrulltjänstgöring i en bar och kunde inte kontrollera en full bråkstake insåg han att han måste lära sig slåss. Detta resulterade i att han började studera Tang Soo Do och Taekwondo. När han sedan lämnade flygvapnet 1962 började han lära ut de tekniker som han tagit med sig från Sydkorea.

Precis som för Chuck Norris så kanske Taekwondo är något för dig, testa vår kampsportsquiz och se vilken kampsport som passar dig bäst!

Relaterade stilar -

Lärt dig något nytt?

Kika vidare på fler av våra artiklar, du kanske hittar något mer intressant är lära dig om!
3/20/2024

Charlie - Apan som tränade karate

3/17/2024

Hur kom Tom Hardy (Venom) igång med BJJ?

3/25/2024

Gå ner i vikt med hjälp av kampsport

3/16/2024

3 Saker du inte visste om Chuck Norris

3/15/2024

Vad är skillnaden mellan judo och karate?