Ljus Träna Kampsport logga mot mörk bakgrundTräna Kampsport logga mot mörk bakgrund
Mini logga för Kampsportshoppen knapp
Nu har vi Sveriges bästa priser på Budo Nord produkter 👇
- Artikel

Vilken kampsport är bäst för självförsvar?

Att träna självförsvar har blivit väldigt populärt på senare tid då fler människor känner ett behov av att bli mer självständiga. Det är viktigt att kunna försvara sig och du som vill kunna göra detta vill såklart inte slösa tid på ineffektiva tekniker som inte fungerar i verkligheten. Därför tittar vi i denna artikeln på vilka kampsporter som är bäst för självförsvar.

Dela artikeln på LinkedinDela artikeln på LinkedinDela artikeln på Linkedin

Ju-jutsu Kai

Ju-jutsu Kai är Sveriges största ju-jutsu stil och detta kan vara tack vare dess fokus på självförsvar. Att fokusera på självförsvar öppnar sporten för människor oavsett kön, ålder och bakgrund. Stilen Ju-jutsu Kai har en inriktning som man skulle kunna summera till "självförsvar med tradition och kvalitet" och målet är att göra träningen till något roligt. Ju-jutsu kai passar de flesta då det är en väldigt omväxlande och innehållsrik kampsport. Orsaken till att stilen är med i denna artikel är då ju-jutsu kai erbjuder genomgående bra självförsvarsträning samtidigt som stilen är väldigt lätt att komma igång med.

JJK (ju-jutsu kai) tränar man i Gi (dräkt) och med ett bälte runt midjan. Dräkterna och bältena känner du säkert igen från TV då karateutövare och JJK utövare ser i princip identiska ut. Bältena runt midjan har olika färger som symboliserar vilken grad man har, alltså hur utvecklade färdigheter man besitter. Ju-jutsu Kai följer ett gradsystem som kallas kyu-systemet.

Ju-jutsu kai innehåller ett stort antal kihon waza (grundtekniker) I form av:

- Nage waza (kast)
- Kansetsu waza (ledbrytningar)
- Ukemi waza (falltekniker)
- Uke waza (blockeringar)
- Katame waza (kontrollgrepp)
- Atemi waza (distraheringstekniker)

Eskrima

Eskrima är en Filippinsk kampsport som inte är lika välkänd i Sverige som Ju-jutsu Kai. Eskrima består av en blandning av de uråldriga samt mer moderna kampsporterna i Filippinerna. Stilen har växt fram ur de många konflikter som har drabbat området då behovet att kunna försvara sig ökade bland folket. De lärde sig att man inte alltid är redo när man behöver försvara sig och utvecklade därmed tekniker för att ta vara på omgivningen och använda denne för att snabbt hitta vapen att försvara sig med.

Eskrima fokuserar på vapenbaserad fighting med pinnar, knivar och andra vapen med skaft eller efter improvisation. Här får du alltså lära dig att slåss med olika typer av vapen och ibland improvisera för att kunna försvara dig, något som kan vara nyttigt då man ofta inte är redo när det blir skarpt läge.

Här är några typer av vapen som förekommer inom Eskrima:

- Baston, olisi, yantok: Pinne som varierar mellan 60 – 70 cm
- Largo mano yantok: längre pinne som varier från 70-90 cm
- Dulo y dulo: kortare pinne från 10-20 cm som hålls i handflatan
- Bankaw: Nästan 2 meter lång pale, stavar kan användas för att öva svärdtekniker.
- Träkniv: på 30-36 cm
- Panangga: sköld
- Improviserade vapen: Pennor, bilnycklar, mobiltelefoner, ficklamport, muggar, flaskor m.m.

Defendo

Defendo utvecklades av W. E. Fairbairn i början på 1900-talet i Shanghai i Kina. Fairbairn som var brittisk militär gick med i Shanghais polisväsen, SMP 1907. Alla ärr och skador på hans kropp vittnar om otaliga incidenter med vapen och hundratals brutala slagsmål och överfall. Det var under den perioden som Fairbairn insåg att det behövdes ett realistiskt och effektivt självförsvarssystem.

Defendos tanke är att fokusera på ett mindre antal tekniker vilket resulterar i att det blir lättare att lära sig dessa under träningspassen samt lättare att använda dem i skarpa situationer.

Bara effektiva tekniker som fungerar i praktiken ingår i Defendo, allt onödigt eller osäkert har gallrats bort. Scandinavian Defendo är ett uppskattat och realistiskt självförsvarssystem som anses höra till de bästa i världen. Defendo är explosivt och verklighetstroget. Teknikerna syftar till att kunna försvara sig mot en eller flera angripare både med och utan vapen. Man tränar även mycket på taktiskt tänkande i stressade situationer. Du tränar dessutom kondition, styrka, koordination och smidighet.

Dessa 3 kampsporter ser vi som perfekta val för dig som vill lära dig självförsvar. Respektive stil har sin riktning och sitt ursprung vilket gör att de även kan vara en bra idé att kombinera dem. Utöver dessa stilar finns det ett flertal andra kampsporter som i olika utsträckning inkluderar och fokuserar på självförsvar, så om du inte känner dig manad att börja med någon av dessa stilar finns det definitivt andra stilar som kommer passa dig bättre, exempelvis Krav Maga.

Om du vill läsa vidare om att börja träna självförsvar kan du göra det här!

Relaterade stilar -

Lärt dig något nytt?

Kika vidare på fler av våra artiklar, du kanske hittar något mer intressant är lära dig om!
3/19/2024

Vilka olika kampsporter finns det?

4/1/2024

Lär dig äta som en MMA-fighter

3/21/2024

8 Fördelar med att träna självförsvar

4/20/2024

Vad är självförsvar? - Intervju med Johan Viberg

3/30/2024

För Lina Wåglund betyder karaten allt