Ljus Träna Kampsport logga mot mörk bakgrundTräna Kampsport logga mot mörk bakgrund
Mini logga för Kampsportshoppen knapp
Nu har vi Sveriges bästa priser på Budo Nord produkter 👇
- Artikel

Lär dig träna som en boxare

När man börjar med kampsport kan det vara bra att man komplettera själva kampsportsträningen med styrketräning och ren kardio. Detta gör man för att ge kroppen vissa grundliga egenskaper som man har god användning av på mattan. Tricket är dock att även anpassa denna träning efter kampsporten, så att man inte tränar kroppen in i en form som inte är anpassad för träningen på mattan.

Dela artikeln på LinkedinDela artikeln på LinkedinDela artikeln på Linkedin

Träningen

Förr i tiden undvek boxare styrkelyftning till varje pris då tung träning riskerade att försämra förmågan att skicka snabba och snärtiga slag. Mer moderna träningsupplägg för boxare växer sig dock allt starkare eftersom att de kan förbättra utövarens prestation rejält om de genomförs på rätt sätt.

När det kommer till styrketräning för boxare som vill utvecklas så finns det viktiga skillnader som man måste tillämpa för att inte träna som vanliga “gymråttor”. En kampsportares mål är att bli snabbare, smidigare och mer uthållig medan en gymråttas mål oftast är att bygga muskler. Mer muskler innebär att man blir långsammare, blir mindre rörlig och ofta mindre uthållig - Det är alltså helt kontraproduktivt för en kampsportare.

Med detta sagt vill man alltså inte lyfta massa tunga vikter och bygga muskelmassa utan man vill träna med låga vikter och höja intensiteten. Detta bygger smidighet, hastighet och uthållighet. Den ultimata träningsformen för en boxare är alltså att kombinera kampsportpassen med kardio och styrketräning där man punktskjuter på uthållighet och hög intensitet.

Träningsfrekvens

Boxning är en väldigt krävande kampsport för den som vill utvecklas. Styrka och kondition är färskvaror vilket innebär att man vill träna ofta och kontinuerligt för att höja sin nivå. Därav bör veckorutinen bestå av 6 träningsdagar och 1 vilodag. Denna träningsfrekvens rekommenderas för dig som redan är igång med träningen och vill ta steget till nästa nivå. 

Om du precis kommit igång med boxning eller vill komma igång med boxning är det bättre att ta ett snäpp lugnare approach till träningsfrekvensen. Tidigare träningserfarenhet spelar stor roll när man börjar med boxning. Om du inte har tränat alls tidigare kan det vara en bra idé att träna runt 3 dagar i veckan första månaden och sedan trappa upp träningsfrekvensen portionsvis. Om du tränat tidigare är det lättare är börja träna mer intensivt direkt då du antagligen är lite mer familjär med din kropp i träningssammanhang.

Träningsrutin 

För att träna som en boxare är det vitalt att hitta en träningsrutin som fungerar bra för dig, om du inte har kontinuitet i din träning kommer du inte utvecklas. Precis som vilket annat träningspass som helst vill du dela upp träningen i olika muskelgrupper. Detta gör att du kan fortsätta träna samtidigt som du låter de redan tränade musklerna återhämta sig.

Ett exempel på en struktur för din träningsrutin kan vara att pendla mellan styrka och kampsport varannan dag. Under måndagar tränar du kampsport. Tisdagar tränar du ben, rygg och biceps. Onsdagar kampsport. Torsdagar bröst, triceps och axlar. Fredagar kampsport. Lördagar kardio och på söndagar vila. En sådan rutin håller dig sysselsatt under hela veckan med varierande träning. Om en sådan rutin känns mastig att börja med kan du klämma in fler vilodagar mellan de olika träningsdagarna.

Dessa tankar är applicerbara på många andra kampsporter såsom MMA, Thaiboxning och Karate. Exakt vilken rutin du får till och hur den är utformad är inte det viktigaste. Det absolut viktigaste när det kommer till att träna som en boxare är att vara kontinuerlig. Kardio och styrka är en färskvara och måste underhållas samt utmanas löpande för att man ska utvecklas.

Relaterade stilar -

Lärt dig något nytt?

Kika vidare på fler av våra artiklar, du kanske hittar något mer intressant är lära dig om!
3/21/2024

8 Fördelar med att träna självförsvar

4/20/2024

Vad är självförsvar? - Intervju med Johan Viberg

3/30/2024

För Lina Wåglund betyder karaten allt

3/29/2024

Lär dig träna som en boxare

3/22/2024

5 Galna kampsporter du inte visste fanns